Nowe Przepisy

niedziela, 2 kwietnia 2017

Babka Piaskowa - Babka Wielkanocna

Babka piaskowa babka na Wielkanoc

Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną babkę piaskową z rodzynkami. Babka piaskowa powinna znaleźć się na naszym Wielkanocnym stole pomiędzy innymi wypiekami. Polecam wypróbować przepis.


Do upieczenia babki piaskowej będziemy potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g mąki ziemniaczanej
250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
200 g cukru kryształu
5 jajek rozdzielone żółtka od białek (rozmiar L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
około 100 g rodzynek

Link do filmu z przygotowania: Babka piaskowa



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto:

Do mąki pszennej dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.


Do miski przekładam tłuszcz (masło lub margarynę) o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez około 3 minuty, tak aby masa stała się puszysta.
Następnie cały czas miksując dodaję po jednym żółtku i gdy żółtko połączy się z ciastem dodaję kolejne żółtko.


Po żółtkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i miksuję do momentu aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto jest dość gęste ale po dodaniu białka z jajek stanie się luźniejsze.


Tak przygotowane ciasto odstawiam na chwilkę aby ubić białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i przez chwilę miksuję na wolnych obrotach tak aby białka połączyły się z ciastem.
Na koniec oddaję rodzynki i mieszam łyżką lub łopatką.


Pieczenie babki piaskowej:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta delikatnie wyrównuję.


Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone, wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec.

Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem.
Babka piaskowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


Babka wielkanocna piaskowa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.