Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszną babkę piaskową z rodzynkami. Babka piaskowa powinna
znaleźć się na naszym Wielkanocnym stole pomiędzy innymi
wypiekami. Polecam wypróbować przepis.
Do upieczenia babki piaskowej będziemy
potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy
22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
200 g mąki ziemniaczanej
250 g margaryny lub masła w
temperaturze pokojowej
200 g cukru kryształu
5 jajek rozdzielone żółtka od białek
(rozmiar L)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
około 100 g rodzynek
Link do filmu z przygotowania: Babka piaskowa
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto:
Do mąki pszennej dodaję proszek do
pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.
Następnie cały czas miksując dodaję
po jednym żółtku i gdy żółtko połączy się z ciastem dodaję
kolejne żółtko.
Po żółtkach do ciasta dodaję
stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i miksuję do momentu
aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto jest dość gęste ale po
dodaniu białka z jajek stanie się luźniejsze.
Tak przygotowane ciasto odstawiam na
chwilkę aby ubić białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję
do ciasta i przez chwilę miksuję na wolnych obrotach tak aby białka
połączyły się z ciastem.
Na koniec oddaję rodzynki i mieszam
łyżką lub łopatką.
Pieczenie babki piaskowej:
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta delikatnie wyrównuję.
Foremkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i
piekę około 60 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone,
wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po
wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio
ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal
piec.
Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzoną babkę możemy oprószyć
cukrem pudrem.
Babka piaskowa jest gotowa, można się
częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz