Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i
kruchą szynkę pieczoną w rękawie. Tak przygotowana szynka jest o
wiele smaczniejsza niż taka sklepowa, także polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania szynki będziemy
potrzebować:
około 1,5 kg szynki
przyprawy:
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można użyć zwykłej papryki
słodkiej)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cząbru
2 małe listki laurowe
4 owoce jałowca
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego ziela
angielskiego
(jeżeli nie mamy to możemy dodać
rozgniecione 4 ziarenka ziela angielskiego)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju (około 50 ml)
rękaw do pieczenia
Link do filmu z przygotowania : Szynkapieczo na w rękawie
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
Owoc jałowca rozgniatam nożem na
desce do krojenia i daję do miseczki. Czosnek kroję drobno (można
przecisnąć przez praskę) i dodaję do jałowca. Dodaję przyprawy,
oprócz listków laurowych, dodaję olej i dokładnie mieszam-
marynata jest gotowa.
Rękaw spinam z jednej strony i wkładam
do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i
osuszyłam).
Następnie szynkę dokładnie nacieram
marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na
górę a drugi pod spód szynki.
Rękawa nie zapinam na razie z
drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do
środka powietrze i odkładam szynkę do lodówki do zamarynowania na
około 12 godzin.
Po 12 godzinach - pieczenie szynki w
rękawie:
Drugą stronę rękawa spinam i
wykałaczką nakłuwam rękaw od góry w kilku miejscach. Rękaw z
szynką możemy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na
blasze.
Szynkę wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut. Po tym czasie
rękaw rozcinam i piekę jeszcze około 15 minut.
Upieczoną szynkę wyjmuję z rękawa i
odstawiam do wystudzenia.
Szynka jest gotowa, można podawać.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Szyneczka wyśmienita ! Polecam przepis babci Ewy.
OdpowiedzUsuńKrystyna .
Smaczne
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńNigdy nie przepadałam za szynką gdyż jest dla mnie za sucha jednak cóż zrobić jeśli zamiast żeberek w lodówce wylądowała szyneczka. Poszperałam w necie i trafiłam na Twój Babciu przepis. Muszę przyznać,że szyneczka pierwsza klasa, mięciutka, soczysta i zjedzona ze smakiem przez wszystkich domowników. Bardzo dziękuję za przepis a wszystkim zastanawiającym się jeszcze czy zrobić czy też nie mówię : do boju ! :) Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że szynka smakowała. Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za tak miły komentarz 💖 💖 💖
Usuń