Nowe Przepisy

poniedziałek, 27 marca 2017

Szynka Pieczona w Rękawie - Przepis na Szynkę Pieczoną

Szynka Pieczona w Rękawie - Przepis na Szynkę Pieczoną
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i kruchą szynkę pieczoną w rękawie. Tak przygotowana szynka jest o wiele smaczniejsza niż taka sklepowa, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania szynki będziemy potrzebować:

około 1,5 kg szynki
przyprawy:
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można użyć zwykłej papryki słodkiej)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cząbru
2 małe listki laurowe
4 owoce jałowca
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
(jeżeli nie mamy to możemy dodać rozgniecione 4 ziarenka ziela angielskiego)
3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju (około 50 ml)
rękaw do pieczenia


Link do filmu z przygotowania : Szynkapieczo na w rękawie



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
Owoc jałowca rozgniatam nożem na desce do krojenia i daję do miseczki. Czosnek kroję drobno (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do jałowca. Dodaję przyprawy, oprócz listków laurowych, dodaję olej i dokładnie mieszam- marynata jest gotowa.


Rękaw spinam z jednej strony i wkładam do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i osuszyłam).
Następnie szynkę dokładnie nacieram marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na górę a drugi pod spód szynki.


Rękawa nie zapinam na razie z drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do środka powietrze i odkładam szynkę do lodówki do zamarynowania na około 12 godzin.



Po 12 godzinach - pieczenie szynki w rękawie:
Drugą stronę rękawa spinam i wykałaczką nakłuwam rękaw od góry w kilku miejscach. Rękaw z szynką możemy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze.
Szynkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut. Po tym czasie rękaw rozcinam i piekę jeszcze około 15 minut.


Upieczoną szynkę wyjmuję z rękawa i odstawiam do wystudzenia.


Szynka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.