Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem
na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu
i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub
keksówce. Polecam wypróbować przepis.
Do upieczenia babki kokosowej będziemy
potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy
22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki
300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
3 jajka (rozmiar L)
120 ml oleju
150 g cukru kryształu
150 g jogurtu naturalnego kremowego
40 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babkę możemy posypać cukrem pudrem
lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową
na lukier:
około 2 łyżeczek soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
około 150 g cukru pudru
oraz
wiórka kokosowe
Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa
Przygotowanie:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i
mieszam.
Do miski wybijam całe jajka (nie
rozdzielam białek od jajek) i przez chwilę miksuję, następnie
dodaję cukier i nadal miksuję tak aby cukier rozpuścił się w
jajkach.
Następnie dodaję olej, jogurt gdy
składniki się połączą dodaję stopniowo mąkę cały czas
miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka
kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wysmarowanej tłuszczem.
Pieczenie babki kokosowej:
Foremkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i
piekę około 45 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone
wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po
wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio
ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal
piec.
Upieczoną babkę wybijam z foremki i
odstawiam do wystudzenia.
Dekorowanie babki:
Zimną babkę można posypać cukrem
pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami
kokosowymi.
Ja udekoruję lukrem, do miseczki
wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem
dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość
cukru zależy jak gęsty lukier chcemy przygotować. Lukier mieszam
przez około 2-3 minuty aż stanie się biały.
Tak przygotowany lukier nakładam na
babkę i posypuję górę wiórkami kokosowymi.
Babka kokosowa jest gotowa, można się
częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis na polewę czekoladową
Polewa czekoladowa bez mleka
Przepis na polewę czekoladową
Polewa czekoladowa bez mleka
Pyszna babka. Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że babka smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥