Nowe Przepisy

sobota, 25 marca 2017

Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc

Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis.

Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
3 jajka (rozmiar L)
120 ml oleju
150 g cukru kryształu
150 g jogurtu naturalnego kremowego
40 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową
na lukier:
około 2 łyżeczek soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
około 150 g cukru pudru

oraz wiórka kokosowe


Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa



Przygotowanie:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam.


Do miski wybijam całe jajka (nie rozdzielam białek od jajek) i przez chwilę miksuję, następnie dodaję cukier i nadal miksuję tak aby cukier rozpuścił się w jajkach.


Następnie dodaję olej, jogurt gdy składniki się połączą dodaję stopniowo mąkę cały czas miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję.


Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.



Pieczenie babki kokosowej:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec.


Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Dekorowanie babki:
Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy przygotować. Lukier mieszam przez około 2-3 minuty aż stanie się biały.


Tak przygotowany lukier nakładam na babkę i posypuję górę wiórkami kokosowymi.

Babka kokosowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    

Przepis na polewę czekoladową 




Polewa czekoladowa bez mleka 


2 komentarze :

  1. Pyszna babka. Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że babka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.