Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem
na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z
groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że
bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania śledzi będziemy
potrzebować :
500 g filetów śledziowych a`la Matias
– solonych
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 puszka 400 g groszku konserwowego
1 cebula
2 łyżeczki musztardy ostrej
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka soku z cytryny
2
łyżki usiekanej natki pietruszki
Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Końcowe przygotowanie śledzi:
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki
i przekładam do miski.
Cebulę kroję w drobną kostkę i
dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi.
Do majonezu z jogurtem dodaję natkę
pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie
mieszam – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do sałatki
i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam
na około 2 godziny aby przeszła smakiem.
Śledzie po fińsku są gotowe, można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz