Nowe Przepisy

czwartek, 23 marca 2017

Śledzie po Fińsku - Śledzie w Sosie z Curry

Śledzie w Sosie z Curry
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować :

500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 puszka 400 g groszku konserwowego
1 cebula
2 łyżeczki musztardy ostrej
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki usiekanej natki pietruszki


Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.


Końcowe przygotowanie śledzi:
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi.




Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy.


Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.

Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.