Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszny deser panna cotta z mango, deser jest bardzo smaczny, nie
za słodki i bardzo efektownie wygląda. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania deseru z mango
będziemy potrzebować :
deser przygotowałam w 4 szklankach o
pojemności 350 ml
na warstwę z mango:
1 mango – około 650 g – tak aby
było 400 g miąższu po obraniu
150 ml wody do mango (można użyć
soku z mango)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny (około 10 g)
około 50 ml wody do namoczenia
żelatyny
na białą warstwę :
300 ml mleka
300 ml śmietany 30% lub 36%
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżki żelatyny (około 15 g)
około 75 ml wody do namoczenia
żelatyny
Link do filmu z przygotowania : Deser z mango
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję warstwę z mango.
Z dokładnie umytego mango odcinam
końcówkę od strony łodyżki i wyrzucam. Następnie obkrawam mango
dookoła pestki. Z odciętych kawałków wybieram miąższ, tak aby
została tylko skórka którą wyrzucam (dokładnie pokazałam to na
filmie).
Miąższ przekładam do rondelka i
rozdrabniam dokładnie blenderem.
Do 50 ml wody wsypuję żelatynę,
mieszam i odstawiam do napęcznienia.
W tym czasie podgrzeję mango, do mango
dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek
stawiam na gazie i podgrzewam przez chwilę tak aby mus był dość
ciepły ale się nie zagotował.
Gdy mus jest już ciepły, rondelek
zdejmuję z gazu i dodaję napęczniałą żelatynę. Całość
dokładnie mieszam tak żeby żelatyna rozpuściła się w musie.
Tak przygotowany mus rozlewam do
szklanek. Szklanki mam ustawione pod skosem o kącie nachylenia około
45 stopni :). Pod szklanki możemy podłożyć ściereczki lub
wstawić do foremek na babeczki.
Szklanki z musem wstawiam na kilka
godzin do lodówki, tak żeby mus stężał – w moim przypadku
trwało to około 5 godzin.
Gdy mus jest już zastygnięty,
przygotowuję białą warstwę:
Do wody dodaję żelatynę, mieszam i
odstawiam do napęcznienia.
Do rondelka wlewam mleko, śmietanę,
dodaję cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Rondelek
stawiam na gazie i przez chwilę podgrzewam, tak aby mleko było
dobrze ciepłe ale się nie zagotowało.
Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję
napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszam, żeby żelatyna się
rozpuściła. Tak przygotowane mleko odstawiam do wystudzenia, jeżeli
chcemy to rondelek możemy wstawić do zimnej wody, szybciej
wystygnie.
Zimne mleko wlewam do szklanek z
zastygniętym musem – mleko wlewam do pełna. Szklanki ponownie
wstawiam do lodówki aby biała warstwa zastygła – w moim
przypadku trwało to około 2 godzin.
Przed podaniem górę deseru możemy
udekorować pokrojonym mango.
Deser z mango jest gotowy, można
podawać. Życzę smacznego.
Cudownie słoneczny! :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To wygląda naprawdę fajnie:) Takim deserem można zachwycić na każdej okazjonalnej imprezie:) Skośnych wzorów nauczyłam się na którymś blogu i wszelkie galaretki tak robię:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że deser się podoba i polecam wypróbować przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pani Babciu, deser wygląda znakomicie i brawa za tak dokładne zobrazowanie receptury:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że deser się podoba.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuje za miły komentarz ♥