Nowe Przepisy

poniedziałek, 20 marca 2017

Deser z Mango Panna Cotta

deser z mango panna cotta

Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny deser panna cotta z mango, deser jest bardzo smaczny, nie za słodki i bardzo efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania deseru z mango będziemy potrzebować :
deser przygotowałam w 4 szklankach o pojemności 350 ml

na warstwę z mango:
1 mango – około 650 g – tak aby było 400 g miąższu po obraniu
150 ml wody do mango (można użyć soku z mango)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny (około 10 g)
około 50 ml wody do namoczenia żelatyny

na białą warstwę :
300 ml mleka
300 ml śmietany 30% lub 36%
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżki żelatyny (około 15 g)
około 75 ml wody do namoczenia żelatyny

Link do filmu z przygotowania : Deser z mango



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję warstwę z mango.
Z dokładnie umytego mango odcinam końcówkę od strony łodyżki i wyrzucam. Następnie obkrawam mango dookoła pestki. Z odciętych kawałków wybieram miąższ, tak aby została tylko skórka którą wyrzucam (dokładnie pokazałam to na filmie).
Miąższ przekładam do rondelka i rozdrabniam dokładnie blenderem.


Do 50 ml wody wsypuję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

W tym czasie podgrzeję mango, do mango dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam przez chwilę tak aby mus był dość ciepły ale się nie zagotował.


Gdy mus jest już ciepły, rondelek zdejmuję z gazu i dodaję napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszam tak żeby żelatyna rozpuściła się w musie.



Tak przygotowany mus rozlewam do szklanek. Szklanki mam ustawione pod skosem o kącie nachylenia około 45 stopni :). Pod szklanki możemy podłożyć ściereczki lub wstawić do foremek na babeczki.

Szklanki z musem wstawiam na kilka godzin do lodówki, tak żeby mus stężał – w moim przypadku trwało to około 5 godzin.


Gdy mus jest już zastygnięty, przygotowuję białą warstwę:

Do wody dodaję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do rondelka wlewam mleko, śmietanę, dodaję cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i przez chwilę podgrzewam, tak aby mleko było dobrze ciepłe ale się nie zagotowało.


Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszam, żeby żelatyna się rozpuściła. Tak przygotowane mleko odstawiam do wystudzenia, jeżeli chcemy to rondelek możemy wstawić do zimnej wody, szybciej wystygnie.


Zimne mleko wlewam do szklanek z zastygniętym musem – mleko wlewam do pełna. Szklanki ponownie wstawiam do lodówki aby biała warstwa zastygła – w moim przypadku trwało to około 2 godzin.


Przed podaniem górę deseru możemy udekorować pokrojonym mango.

Deser z mango jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  
deser z mango

6 komentarzy :

  1. To wygląda naprawdę fajnie:) Takim deserem można zachwycić na każdej okazjonalnej imprezie:) Skośnych wzorów nauczyłam się na którymś blogu i wszelkie galaretki tak robię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że deser się podoba i polecam wypróbować przepis.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Pani Babciu, deser wygląda znakomicie i brawa za tak dokładne zobrazowanie receptury:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że deser się podoba.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.