Nowe Przepisy

wtorek, 14 marca 2017

Pyszny Deser Czekoladowy bez jajek - Mus Czekoladowy

deser czekoladowy bez jajek mus czekoladowy

Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny deser czekoladowy, deser jest przygotowany bez jajek więc nie musimy obawiać się o salmonellę. Deser jest mocno czekoladowy i będzie smakował każdemu łasuchowi który uwielbia czekoladę. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania deseru będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr deseru

500 ml mleka
około 70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru (około 3 łyżek)
30 g ciemnego kakao (około 3 łyżek)
30 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżek)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka masła

300 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru

na bitą śmietanę do dekoracji:
około 200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 mały śmietan fix

Link do filmu z przepisem : Deser czekoladowy



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję budyń
Czekoladę kroję nożem na mniejsze kawałki.


Następnie połowę mleka wlewam do garnka, do pozostałego mleka dodaję kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier i dokładnie mieszam, tak żeby nie było gródek.


Garnek z mlekiem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się mleka wlewam pozostałe mleko z rozmieszanymi składnikami i mieszając zagotowuję, tak aby budyń zaczął sapać (pyrkać :) i zdejmuję z gazu.


Od razu po zdjęciu z gazu, dodaję masło, pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszam tak żeby składniki się rozpuściły w budyniu.
Tak przygotowany budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.


W tym czasie gdy stygnie budyń, przygotuję do dekoracji bitą śmietanę- deser możemy udekorować gotową bitą śmietaną w spreju.
Do miski wlewam zimną śmietanę i przez chwilę miksuję, następnie dodaję śmietan fix, cukier waniliowy, cukier puder i miksuję aż śmietana stanie się sztywna. Następnie wstawiam do lodówki.

Końcowe przygotowanie deseru:
W misce przez chwilę miksuję śmietanę, następnie dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby śmietana się ubiła.


Następnie do ubitej śmietany dodaję stopniowo zimny budyń cały czas miksując, tak żeby powstał jednolity mus.

Tak przygotowany mus czekoladowy przekładam do pucharków, górę dekoruję bitą śmietaną i okruszkami czekolady – deser czekoladowy jest gotowy.

Deser czekoladowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.