Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszny deser czekoladowy, deser jest przygotowany bez jajek więc
nie musimy obawiać się o salmonellę. Deser jest mocno czekoladowy
i będzie smakował każdemu łasuchowi który uwielbia czekoladę.
Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania deseru będziemy
potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1
litr deseru
500 ml mleka
około 70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru (około 3 łyżek)
30 g ciemnego kakao (około 3 łyżek)
30 g mąki ziemniaczanej (około 2
łyżek)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka masła
300 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
na bitą śmietanę do dekoracji:
około 200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 mały śmietan fix
Link do filmu z przepisem : Deser czekoladowy
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję budyń
Czekoladę kroję nożem na mniejsze
kawałki.
Następnie połowę mleka wlewam do
garnka, do pozostałego mleka dodaję kakao, mąkę ziemniaczaną,
cukier waniliowy, cukier i dokładnie mieszam, tak żeby nie było
gródek.
Garnek z mlekiem stawiam na gazie i
zagotowuję, do gotującego się mleka wlewam pozostałe mleko z
rozmieszanymi składnikami i mieszając zagotowuję, tak aby budyń
zaczął sapać (pyrkać :) i zdejmuję z gazu.
Od razu po zdjęciu z gazu, dodaję
masło, pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszam tak żeby
składniki się rozpuściły w budyniu.
Tak przygotowany budyń przekładam do
miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do
wystudzenia.
W tym czasie gdy stygnie budyń,
przygotuję do dekoracji bitą śmietanę- deser możemy udekorować
gotową bitą śmietaną w spreju.
Do miski wlewam zimną śmietanę i
przez chwilę miksuję, następnie dodaję śmietan fix, cukier
waniliowy, cukier puder i miksuję aż śmietana stanie się
sztywna. Następnie wstawiam do lodówki.
Końcowe przygotowanie deseru:
W misce przez chwilę miksuję
śmietanę, następnie dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę
miksuję tak żeby śmietana się ubiła.
Następnie do ubitej śmietany dodaję
stopniowo zimny budyń cały czas miksując, tak żeby powstał
jednolity mus.
Tak przygotowany mus czekoladowy
przekładam do pucharków, górę dekoruję bitą śmietaną i
okruszkami czekolady – deser czekoladowy jest gotowy.
Deser czekoladowy jest gotowy, można
podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz