Szukaj na tym blogu

piątek, 10 marca 2017

Kasza Jęczmienna Pęczak z Brokułem Smacznie i Zdrowo

Kasza Jęczmienna Pęczak z Brokułem

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną kaszę jęczmienną z brokułem, tak przygotowaną kaszę możemy podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Dla odmiany możemy ją podać do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kaszy jęczmiennej z brokułem będziemy potrzebować :

300 g kaszy jęczmiennej pęczak (przed gotowaniem)
1 brokuł (około 500 g)
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy (około 40 ml)
sól do smaku

Link do filmu z przygotowania : Kasza pęczka z brokułem



Przygotowanie:

Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam.

W tym czasie gdy gotuje się kasza przygotuję brokuł. Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki.


Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru).
Brokuł gotuję około 5 minut od momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odkładam do przestudzenia.
Gdy brokuł jest już chłodny kroję go na mniejsze kawałki.

Obrany czosnek rozgniatam nożem.

Końcowe przygotowanie kaszy z brokułem:
Na patelni rozgrzewam olej, następnie na rozgrzany olej wrzucam rozgnieciony czosnek i smażę na niewielkim płomieniu przez około 3 minuty, tak aby smak i aromat czosnku przeszedł do oleju. Następnie czosnek wyjmuję z tłuszczu.


Teraz na patelnię dodaję ugotowaną kaszę, brokuł i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i smażę około 4 minut – kasza jest gotowa.


Kasza jęczmienna z brokułem jest gotowa, można podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

4 komentarze:

  1. Super - jak wiele innych przepisów,z których już korzystałam. A tak przy okazji, może masz Babciu jakiś ciekawy pomysł na wykorzystanie mleka w proszku(mam go ok.60 dag). Byłabym wdzięczna bo nie wiem co z nim zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie - Halina K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie co przychodzi mi do głowy, to można zrobić z tego mleka jakiś krem do ciasta lub wafli
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Zrobilam z kasza burgund pfzepyszne plecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że przepis się przydał i smakował
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...