Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie śledzi w
marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno
tak przygotowane śledzie będą mu smakować.
Do przygotowania śledzi będziemy
potrzebować:
400 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
125 ml oleju
2 łyżki rodzynek
około 10 szt śliwek wędzonych (bez
pestek)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 gwiazdka anyżu
(można dodać anyż
mielony)
1 listek laurowy
3 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta kardamonu
Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Przygotowanie marynaty:
Śliwki oraz rodzynki kroję na
mniejsze kawałki.
Do miseczki wlewam olej, dodaję
wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie
mieszam.
Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze
raz dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Końcowe przygotowanie śledzi w
marynacie korzennej:
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone przekłam do miseczki z marynatą i delikatnie mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na
2 dni do lodówki.
Śledzie w marynacie korzennej są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pyszności. Szkoda, że u mnie w domu tylko ja lubię śledzie.
OdpowiedzUsuńOj to szkoda, taka porcja na jedną osobę to troszkę za duża.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobiłam.Mają lekko słodki posmak.Ja osobiście wolę w occie, ale mojej rodzinie smakowały . To najlepsza rekomendacja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda są lekko słodkie bo jest miód i rodzynki, ale cieszę się, że rodzince śledzie smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią jak i całą rodzinę ♥