Chciałabym się podzielić przepisem
na pyszne śledzie z papryką i śliwkami. Śledzie są bardzo
smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania śledzi będziemy
potrzebować:
500 g filetów śledziowych a`la
Matias - solone
125 ml oleju
2 cebule (około 200 g)
1 papryka czerwona (około 200 g)
około 10 szt śliwek wędzonych (bez
pestek)
2 łyżki żurawiny
około 70 g pomidorów suszonych
4 łyżki czerwonego octu winnego
(jabłkowego)
lub białego
pieprz do smaku
Link do filmu z przygotowania: Śledzie z papryką
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Przygotowanie pozostałych składników:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Umytą i oczyszczoną z gniazd
nasiennych paprykę, kroję w cieknie paseczki.
Śliwki i żurawinę kroję na mniejsze
kawałki, odsączone z zalewy pomidory kroję na mniejsze kawałki.
Przygotowanie sosu do śledzi:
Na patelni rozgrzewam cały olej,
dodaję cebulę i smażę około 3 minut. Do podsmażonej cebuli
dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 8 minut.
Następnie dodaję pozostałe składniki
sosu, pomidory, żurawinę, śliwki, ocet, doprawiam pieprzem, całość
dokładnie mieszam i jeszcze smażę około 3 minut. Tak przygotowany
sos odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi z
papryką :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie
mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na
około 12 godzin aby przeszły smakiem.
Śledzie z papryką i śliwkami są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzi pieknie wygadaja zrobie i napisz jak smakowaly
OdpowiedzUsuń