Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na
błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo
smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną.
Polecam wypróbować przepis na piernik.
Do przygotowania piernika będziemy
potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 12
cm x7,5 cm
350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
150 g miodu płynnego
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
150 g masła o temperaturze pokojowej
(lub margaryny)
100 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka ciemnego kakao
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela
angielskiego
1/2 łyżeczki kardamonu
możemy dodać gotową przyprawę do
piernika około 3 łyżeczek
Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny
Przygotowanie:
Białko ubijam na sztywną pianę i
odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Do mąki dodaję sodę, kakao,
przyprawy i mieszam.
Do miski przekładam masło lub
margarynę o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję
na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku, cały
czas miksując, gdy żółtka połączą się z ciastem dodaję miód
i śmietanę cały czas miksując.
Po połączeniu się składników
dodaję stopniowo mąkę i miksuję do momentu aż ciasto stanie się
jednolite.
Na koniec do ciasta dodaję ubite
białka i miksuję na wolnych obrotach przez chwilę tak żeby białka
połączyły się z ciastem – ciasto jest gotowe.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wysmarowanej tłuszczem (można wyłożyć papierem do
pieczenia) i wyrównuję górę ciasta.
Pieczenie piernika:
Blaszkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę,
piernik piekę około 65 minut, grzanie mam włączone góra/dół
bez używania termoobiegu. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone
wbijam w piernik patyczek i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy ze
piernik jest upieczony. Jeżeli podczas pieczenia góra piernika
zbytnio ściemnieje to możemy piernik nakryć folią aluminiową i
nadal piec.
Dekorowanie piernika:
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik
możemy polać letnią polewą czekoladową, podam dwa linki do
przepisów na polewy jedna z masłem a druga beza masła, obie równie
smaczne i obie idealnie nadają się do tego piernika. Dodatkowo górę
możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami
migdałowymi.
Piernik z polewą jest gotowy, można
podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babica Ewa
OdpowiedzUsuńFajny przepis,wkrótce wykorzystam.Czy piernik musi poleżeć?
Nie, nie musi od razu po upieczeniu jest dobry, życzę udanego wypieku.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Czy można przełożyć go powidłami ?
OdpowiedzUsuńTak, można. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń