Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszny i prosty w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych
grzybów leśnych. Sos grzybowy możemy podać z ziemniakami,
kopytkami, kluskami lub z tym z czym lubimy. Jeżeli ktoś jeszcze
nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sosu grzybowego
będziemy potrzebować:
około 450 g grzybów leśnych
400 g śmietany 12% lub 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebula (około 100 g)
do smaku:
sól, pieprz
do smażenia:
łyżka masła i olej
Link do filmu z przygotowania: Sos grzybowy z grzybów leśnych
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam i dokładnie myję
pod bieżącą wodą i odstawiam na durszlaku do osączenia. Jeżeli
wśród grzybów mam maślaki to je obieram ze skórki.
Następnie grzyby kroję na mniejsze
kawałki.
Natkę pietruszki drobno siekam, cebulę
kroję w drobna kostkę.
Przygotowanie sosu grzybowego:
Na patelni rozgrzewam masło z olejem,
na rozgrzany tłuszcz daję cebulę i smażę około 5 minut, tak
żeby cebula się zeszkliła.
Na koniec do sosu dodaję śmietanę,
doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pietruszki. Całość
dokładnie mieszam i zakręcam gaz – sos jest gotowy.
Sos grzybowy jest gotowy, można
podawać. Życzę smacznego.
Ja zawsze dodaje odrobinę suszonych grzybów dla aromatu ;)
OdpowiedzUsuń