Nowe Przepisy

piątek, 14 października 2016

Kopytka z Kaszy Jaglanej

Przepis na kopytka z kaszy jaglanej
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to na pewno będą mu smakować. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kopytek z kaszy jaglanej będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek

400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
3 jajka
150 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól do smaku (około 1 łyżeczki)

kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą,
sosem grzybowym lub sosem pomidorowym


Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia.
Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach.


Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa.


Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję wałek dłońmi na blacie podsypanym mąką, wałek kroję na kilku centymetrowe kawałki. Odcinam kolejny kawałek ciasta i ponownie formuję wałek i kroję na mniejsze kawałki.


Kopytka są gotowe teraz będę je gotowała:
Do gotującej i lekko osolonej wody wrzucam partiami kopytka i gotuję około 3 minut. W czasie gotowania w rondelku lub na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i ją rumienię
Następnie kopytka wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem z bułką tartą (kopytka możemy również podać z sosem pomidorowym lub grzybowym).


Kopytka z kaszy jaglanej są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

5 komentarzy :

  1. Kocham takie dania! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  2. W połączeniu z ....."Sos Grzybowy ze Świeżych Grzybów Leśnych".... coś wspaniałego, thx za super przepisiki :)
    Pozdrowienia dla Babci Ewy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że przepisy się podobają
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Pyszne tylko musiałam dodać dużo więcej mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuu to dziwne,ale ważne że smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.