Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i lekką zupę
kalafiorową z komosą ryżową, może być ona również
przyrządzona przez osoby które nie tolerują glutenu. Polecam
wypróbować przepis bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować:
na wywar warzywny:
około 2,5 litra wody
marchew (około 200 g)
korzeń pietruszki (około 100 g)
kawałek korzenia selera (około 100 g)
kawałek pora (około 60 g)
1/2 cebuli (około 60 g)
kilka gałązek koperku
2 małe listki laurowe lub 1 duży
na zupę:
2 litry czystego wywaru
1 kalafior (około 800 g)
1 papryka czerwona (około 250 g)
2 marchewki (około 200 g)
500 g ziemniaków
150 g komosy ryżowej (około 3/4
szklanki)
zamiast komosy możemy dodać kasze
jaglaną
500 ml mleka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
do smaku sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Zupa kalafiorowa z komosą ryżową
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wywar:
Do garnka z wodą przekładam listki
laurowe, kilka gałązek koperku, oczyszczone i umyte warzywa
kroję na mniejsze kawałki i dodaję
do garnka.
Garnek stawiam na gazie i od momentu
zagotowania gotuję około 45 minut pod przykryciem. Następnie
odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę
kalafiorową.
Przygotowanie składników na zupę
kalafiorową:
W tym czasie gdy gotuję wywar
przygotuję resztę składników na zupę. Oczyszczoną i umytą
marchew kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego
paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do marchewki, czosnek
drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników.
Obrane ziemniaki kroję w kostkę i
daję do osobnej miseczki. Kalafior dzielę na różyczki i dokładnie
płuczę pod bieżącą wodą.
Końcowe przygotowanie zupy:
Do czystego wywaru wlewam mleko i
zagotowuję.
W tym czasie na patelni na rozgrzanym
maśle podsmażam czosnek, marchew oraz paprykę przez około 5
minut.
Gdy wywar się zagotuję dodaję do
niego ziemniaki, kalafior, podsmażone warzywa z patelni razem z
masłem, doprawiam tymiankiem, solą, pieprzem. Od ponownego
zagotowania zupę gotuję 10 minut, następnie dodaję wypłukaną
komosę ryżową i gotuję jeszcze około 15-20 minut do miękkości
warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam solą i pieprzem – zupa jest gotowa.
Zupa kalafiorowa z komosą ryżową
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz