Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić
przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie
pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera
żółtego powinno również smakować osobom które przepadają za
spaghetti z mięsem. Spaghetti jest naprawdę bardzo smaczne,
treściwe i lekko strawne. Na przykład po takim spaghetti z mięsem
i serem jestem bardziej ospała bo mój organizm musi się bardziej
napocić (więcej energii zużyć) aby je strawić niż po tym
warzywnym po którym mam przypływ energii, więc polecam wypróbować
przepis i od czasu do czasu podać na obiad a każdemu makaron
powinien smakować.
Do przygotowania spaghetti
będziemy potrzebować:
na sos:
500 g pomidorów
1 mała puszka kukurydzy
(około 140 g po odsączeniu)
1 mała papryka zielona
(około 120 g)
1 cebula czerwona (około
100 g)
4 łyżki ketchupu
łagodnego
2 ząbki czosnku
do smaku:
papryka ostra lub pieprz
cayenne
sól, pieprz
olej lub oliwa do smażenia
250
g makaronu spaghetti
Link do filmu z
przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym
Przygotowanie:
Makaron możemy
przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco
dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy
spaghetti przygotować w rondlu.
Makaron gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodam do sosu.
Teraz przygotuję
składniki na sos:
Czosnek kroję w
drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do
czosnku.
Umytą i oczyszczoną z
gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i daję do
osobnej miseczki.
Pomidory przelewam
wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na
pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą
kostkę, pomidory daję do osobnej miseczki.
Składniki na sos mam już
pokrojone teraz przygotuję sos:
Na rozgrzanym oleju na
patelni podsmażam przez około 3 minuty cebulę z czosnkiem,
następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5 minut.
Następnie dodaję pomidory i jeszcze smażę około 5 minut, na
koniec do sosu dodaję ketchup, kukurydzę, doprawiam papryką ostrą,
solą, pieprzem i jeszcze smażę około 2 minut.
Do gotowego sosu dodaję
makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut –
spaghetti jest gotowe.
Spaghetti bez mięsa jest
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
pyszne!!!! :D wnuczka zachwycona
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę że makaron smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥