Nowe Przepisy

piątek, 12 sierpnia 2016

Spaghetti bez Mięsa w Sosie Pomidorowo-Warzywnym | Spaghetti Wegetariańskie

Spaghetti Wegetariańskie
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera żółtego powinno również smakować osobom które przepadają za spaghetti z mięsem. Spaghetti jest naprawdę bardzo smaczne, treściwe i lekko strawne. Na przykład po takim spaghetti z mięsem i serem jestem bardziej ospała bo mój organizm musi się bardziej napocić (więcej energii zużyć) aby je strawić niż po tym warzywnym po którym mam przypływ energii, więc polecam wypróbować przepis i od czasu do czasu podać na obiad a każdemu makaron powinien smakować.


Do przygotowania spaghetti będziemy potrzebować:

na sos:
500 g pomidorów
1 mała puszka kukurydzy (około 140 g po odsączeniu)
1 mała papryka zielona (około 120 g)
1 cebula czerwona (około 100 g)
4 łyżki ketchupu łagodnego
2 ząbki czosnku
do smaku:
papryka ostra lub pieprz cayenne
sól, pieprz

olej lub oliwa do smażenia

250 g makaronu spaghetti


Link do filmu z przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym



Przygotowanie:
Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu.

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodam do sosu.

Teraz przygotuję składniki na sos:
Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku.
Umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki.
Pomidory przelewam wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą kostkę, pomidory daję do osobnej miseczki.


Składniki na sos mam już pokrojone teraz przygotuję sos:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez około 3 minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5 minut. Następnie dodaję pomidory i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec do sosu dodaję ketchup, kukurydzę, doprawiam papryką ostrą, solą, pieprzem i jeszcze smażę około 2 minut.

Do gotowego sosu dodaję makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut – spaghetti jest gotowe.


Spaghetti bez mięsa jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.