Nowe Przepisy

czwartek, 11 sierpnia 2016

Kalarepa ze Szpinakiem | Pyszna i Zdrowa Sałatka

przepis na kalarepę
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kalarepą, szpinakiem oraz rzodkiewką. Sałatka jest pełna witamin i mikroelementów, idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub jako lekka kolacja. Sałatka jest bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Dodam jeszcze tylko że jeżeli mamy kalarepkę z młodymi listkami to możemy również je wkroić do sałatki razem z łodyżkami, sałatka będzie wtedy jeszcze zdrowsza.


Do przygotowania sałatki z kalarepą będziemy potrzebować:

150 g świeżego szpinaku
1 kalarepa (około 400 g)
2 pęczki rzodkiewki
1 opakowanie sera feta (około 250 g)
4 jajka ugotowane na twardo

na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml)
duża szczypta imbiru mielonego (około 1/4 łyżeczki)
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kalarepą i szpinakiem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos:
Do miseczki z majonezem i jogurtem przeciskam przez praskę czosnek, dodaję sok z cytryny, imbir, doprawiam solą (2 duże szczypty) i pieprzem (2 mniejsze szczypty), dokładnie mieszam sos jest gotowy.


Sos mam gotowy teraz przygotuję pozostałe składniki sałatki:
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem lub ściereczką szpinak kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki.
Umytą rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie półplasterki i oddaję do szpinaku. Jajka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Ser feta kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki.



Obraną kalarepę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Jeżeli kalarepka ma młode listki to możemy je dokładnie umyć i również wkroić razem z łodyżkami do sałatki.


Teraz sałatkę polewam sosem, dokładnie miesza, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 30 minut przed podaniem aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kalarepą i szpinakiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

6 komentarzy :

  1. Mam 23 lata i już od roku śledzę Pani bloga :) Zawsze narobi mi Pani ochoty na te przepyszne dania. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że aż tak długo zagląda Pani na mojego bloga i znajduje Pani coś dla siebie
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Uwielbiam kalarepę i szpinak a szpinak z czosnkiem pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się podoba
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Pani Ewo, ma pani świetne przepisy, właśnie robię golonki z indyka na obiadek.
    Pozdrawiam i życzę nowych inspiracji.
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że golonki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.