Nowe Przepisy

wtorek, 2 sierpnia 2016

Marchew do Obiadu z Sosem Jogurtowym

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszną marchew do obiadu i nie tylko ponieważ tak przygotowana marchew idealnie pasuje do podania z mięsem lub wędliną. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej marchewki to polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania marchwi będziemy potrzebować:
1 kg marchwi
400 g jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml)
3 ząbki czosnku
sól do smaku

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym



Przygotowanie :
Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew smażę na małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie gdy mam odstawioną marchew do wystudzenia przygotuję sos:
Umytą natkę pietruszki drobno siekam i daję do salaterki, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do pietruszki. Dodaję również sok z cytryny, jogurt naturalny, doprawiam solą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.



Do sosu dodaję wystudzoną marchew, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą. Tak przygotowaną marchew przed podaniem wstawiam na około 30 minut do lodówki aby przeszła smakiem.


Marchew z sosem jogurtowym jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.