Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszną
marchew do obiadu i nie tylko ponieważ tak przygotowana marchew
idealnie pasuje do podania z mięsem lub wędliną. Jeżeli ktoś
jeszcze nie robił takiej marchewki to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania marchwi będziemy
potrzebować:
1 kg marchwi
400 g jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
(około 50 ml)
3 ząbki czosnku
sól do smaku
olej
do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym
Przygotowanie :
Oczyszczoną i umytą marchew ścieram
na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni
smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew
smażę na małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie gdy mam odstawioną
marchew do wystudzenia przygotuję sos:
Umytą natkę pietruszki drobno siekam i
daję do salaterki, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do
pietruszki. Dodaję również sok z cytryny, jogurt naturalny,
doprawiam solą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Do sosu dodaję wystudzoną marchew,
dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
solą. Tak przygotowaną marchew przed podaniem wstawiam na około 30
minut do lodówki aby przeszła smakiem.
Marchew z sosem jogurtowym jest gotowa,
można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz