Nowe Przepisy

środa, 24 sierpnia 2016

Kotlety z Cukinią i Twarogiem

Przepis na kotlety z cukinią
Witam serdecznie
Propozycja na smaczne kotlety z cukinią i twarogiem, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowane kotlety możemy podać same jako przekąskę między posiłkami, podać jako lekką kolację lub wziąć do pracy na drugie śniadanie.
Do przygotowania kotletów z cukinią będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 12 kotletów

1 cukinia (około 300 g)
100 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
60 g szynki
100 g bułki tartej
1 jajko
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia



Link do filmu z przygotowania: Kotlety z cukinią



Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie przekładam na sito lub durszlak, oprószam solą i odstawiam na około 30 minut aby cukinia puściła sok.
Szynkę kroję w drobną kostkę.


Po 30 minutach:
Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.


Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety.


Smażenie:
Kotlety smażę na rozgrzanym oleju na patelni na zloty kolor z obydwu stron (kotlety smażę po około 4 minut z każdej strony). Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – kotleciki są gotowe.



Kotlety z cukinią są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.