Nowe Przepisy

poniedziałek, 18 lipca 2016

Przepis - Fasolka po Bretońsku

przepis na fasolkę po bretońsku
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, fasolka jest bardzo smaczna, treściwa i stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis

Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować:
Garnek o pojemności około 3,5 L

500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem
500 g kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1 cebula (około 100 g)
3 duże ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego

przyprawy:
2 małe listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta papryki ostrej (pieprz cayenne)
2 łyżeczki lubczyku lub przyprawy w płynie
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku

1 kopiasta łyżka mąki pszennej

woda


Link do filmu z przygotowania : Fasolka po bretońsku



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję fasolkę:
Kilka godzin przed gotowaniem fasolki po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów powyżej fasoli, po jakimś czasie możemy sprawdzić czy czasem nie trzeba dolać wody ponieważ fasola pęcznieje i wypija wodę :). Namoczoną fasolę odstawiam na kilka godzin do namoczenia, możemy na przykład fasolę namoczyć wieczorem przed pójściem spać a rano gotować fasolkę lub namoczyć rano przed wyjściem do pracy.

fasolka po bretonsku

Gotowanie fasolki po bretońsku:
Przed gotowaniem fasoli wodę w której się moczyła możemy wylać i nalać świeżą lub gotować w tej w której się moczyła. Wody do gotowania powinno być tyle aby była powyżej fasoli około 3 centymetrów.
Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania na wolnym ogniu około 90 minut do miękkości fasoli , gotuję z lekko uchyloną pokrywką aby fasolka nie wykipiała. Długość gotowania zależy od fasoli.


fasolka po bretońsku

W tym czasie gdy gotuję fasolę przygotuję pozostałe składniki na fasolkę po bretońsku :
Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.
Boczek kroję w kostkę i przekładam na patelnię.
Kiełbasę obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół i kroję w kostkę.


przepis na fasolkę po bretońsku

Składniki mam pokrojone teraz na patelni smażę boczek około 10 minut tak żeby ładnie się zrumienił, usmażony boczek przekładam z patelni do miseczki bez tłuszczu, tłuszcz pozostawiam na patelni.


fasolka po bretońsku

Teraz na patelni na tłuszczu który pozostał ze smażenia boczku smażę czosnek i cebulę tak żeby cebula delikatnie się zrumieniła. Usmażoną cebulę z czosnkiem przekładam do miseczki z boczkiem.
Następnie na patelni smażę kiełbasę przez około 15 minut tak żeby się zrumieniła.

Końcowe przygotowanie fasolki po bretońsku:
Gdy fasolka jest już miękka dodaję do niej przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu fasolki, doprawiam solą, dodaję cebulę, czosnek, boczek, kiełbasę (tłuszcz po smażeniu kiełbasy pozostawiam na patelni przygotuję na nim zasmażkę), koncentrat pomidorowy i mieszam. 

Następnie dolewam wody ponieważ podczas gotowania fasolki większa ilość odparowała, wody dolewam około 400 ml, ilość wody zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę.
Całość gotuję jeszcze około 15 minut. 



Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę, tłuszcz który pozostał na patelni po smażeniu kiełbasy rozgrzewam i na gorący tłuszcz wsypuję mąkę, przez kilka minut podgrzewam aby mąka się zrumieniła, od czasu do czasu mieszając.



Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam na patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Po zakręceniu gazu dodaję majeranek, mieszam, fasolka jest gotowa.



Fasolka po bretońsku jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

19 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam fasolkę ale nie za często :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Jako stary człowiek,który z niejednego pieca....
    Przepis jest przedni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za słowa uznania i miło mi że przepis się spodobał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Bascia fasolka super właśnie wcinamy :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego i cieszę się że smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Ale fajny przepis! Najlepszy, jaki znalazłam. Właśnie mi się gotuje fasola ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że fasolka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. właśnie zrobiłem, przepyszna, moja pierwsza i od razu taka smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że fasolka smakowała. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Nooo fasolka jest zabąbista.....zrobiłem dzisiaj
    Dzięki za przepis Babciu Ewo

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie pani przepisy są wspaniałe smakują tak jak gotowała moja mama.Mama zmarła a ja nie umiałam gotować i odkryłam pani przepisy które są identyczne jak mojej mamy dziękujemy są pyszne nawet nie korzystam z innych bo po co

    OdpowiedzUsuń
  8. Z butów mnie wyrwało bardzo dobra wyszła niesamowicie dziękuję za żetelny przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry, przepis super, dobrze opisany, bez trudu można fasolkę taka poczynić!
    Mam pytanie czy można taką fasolkę do słoików nałożyć? Jeśli tak to jak najlepiej ja pasteryzowane? I jak długo można ją trzymać!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba. A odnośnie pytania, to tak można ją przełożyć do słoików i pasteryzować. Z racji tego że jest mięso, to proponowałabym tyndalizacje, czyli pasteryzowałabym 3 razy z dobowymi odstępami. 30 minut, 30 minut i 15 minut. Jeżeli słoiki złapią to długo może stać. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  10. Super przepis! Już nie raz skorzystałem i za każdym razem super smak.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszny przepis, fasolka czeka na obiad 💖

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspanialy przepis. Polecam wszystkim, dziękuję Pani Ewo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe danie. Polecam i serdecznie dziękuję Pani Ewo.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.