Nowe Przepisy

wtorek, 28 czerwca 2016

Placuszki z Twarogiem oraz z Twarogiem i Bananami

placki z białym serem, twarogiem przepis
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe a te z bananami najbardziej gdy są zimne:). Polecam wypróbować przepis .

Do przygotowania placków z twarogiem będziemy potrzebować:

250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego)
100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
1 jajko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

mąka do podsypania blatu
olej do smażenia

Do przygotowania placków z twarogiem i bananami będziemy potrzebować:
250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego)
150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
1 banan
1 jajko
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Placuszki z twarogiem



Przygotowanie:
Najpierw opiszę jak przygotować placuszki z samym twarogiem:

W misce rozkruszam widelcem biały ser.

Następnie do sera dodaję jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i miksuję przez chwilę aby składniki się połączyły.

Teraz dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa.

Z tak przygotowanej masy formuję placuszki, blat posypuję mąką, dłonie oprószam mąką i biorę w dłoń kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek.




Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – placki są gotowe.


Teraz opiszę przygotowanie placuszków z twarogiem i bananami:

Ser rozkruszam widelcem, dodaję do niego tak samo jak poprzednio, jajko, sól, cukier oraz obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Całość przez chwilę miksuję tak żeby bana połączył się ze składnikami.

Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję aby powstała jednolita masa.


Teraz będę smażyła placuszki na rozgrzanym oleju na patelni, ciasto nakładam łyżką zanurzoną w oleju dzięki czemu ciasto łatwiej odkleja się od łyżki.

Placuszki smażę na złoty kolor z obu stron, usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – placuszki są gotowe.

Placuszki z twarogiem oraz z bananami są gotowe, możemy je podać dodatkowo z jogurtem lub posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   
  

3 komentarze :

  1. Placuszki w obu wersjach są pyszne - wyglądają bardzo zachęcająco, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się podoba
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Placuszki są bardzo smaczne, polecam
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.