Nowe Przepisy

wtorek, 28 czerwca 2016

Przepis na Chłodnik z Botwinką

przepis na chłodnik
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny chłodnik z botwinką, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, idealnie nadaje się do podania w upalne dni. Chłodnik możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chłodnika z botwinką będziemy potrzebować:

1 pęczek botwinki
1 ogórek gruntowy lub sałatkowy (około 250 g)
2 łyżki usiekanego koperku
1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml)
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz
około 800 ml wody

chłodnik możemy podać z jajkiem lub ziemniakami


Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z botwinką




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję botwinkę:

Buraczki obieram i dokładnie płuczę razem z liśćmi, następnie buraczki i liście drobno kroję i daję do garnka.
Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut.


Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli chcemy aby botwinka szybciej wystygła to garnek możemy wstawić do zimnej wody.

Końcowe przygotowanie chłodnika :

Obranego ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach i oddaję do zimnej botwinki.
Koperek drobno siekam i dodaję do botwinki.
Do zsiadłego mleka lub kefiru dodaję śmietanę i roztrzepuję trzepaczką, tak żeby składniki się połączyły i delikatnie spieniły. Następnie dodaję do pozostałych składników w garnku.

Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy.

Chłodnik z botwinką podaję schłodzony z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub ziemniakami na osobnym talerzu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

6 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis na chłodnik, na pewno będzie smakować
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie - piękny kolor! W sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładnie wygląda i tak samo smakuje, polecam wypróbować przepis
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Przyrządzę niedługo i zaserwuję swojej babci :) Jestem ciekawa, co powie. Mam nadzieję, że będzie zachwycona

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.