Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny chłodnik z botwinką, jest prosty w przygotowaniu i bardzo
smaczny, idealnie nadaje się do podania w upalne dni. Chłodnik
możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami,
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania chłodnika z botwinką będziemy potrzebować:
1 pęczek botwinki
1 ogórek gruntowy lub sałatkowy
(około 250 g)
2 łyżki usiekanego koperku
1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml)
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
do smaku sól, pieprz
około 800 ml wody
chłodnik możemy podać z jajkiem lub
ziemniakami
Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z botwinką
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję botwinkę:
Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut.
Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli chcemy aby botwinka szybciej wystygła to garnek możemy wstawić do zimnej wody.
Końcowe przygotowanie chłodnika :
Obranego ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach i oddaję do zimnej botwinki.
Koperek drobno siekam i dodaję do botwinki.
Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy.
Chłodnik z botwinką podaję
schłodzony z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo lub ziemniakami
na osobnym talerzu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis na chłodnik, na pewno będzie smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda bardzo apetycznie - piękny kolor! W sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda i tak samo smakuje, polecam wypróbować przepis
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przyrządzę niedługo i zaserwuję swojej babci :) Jestem ciekawa, co powie. Mam nadzieję, że będzie zachwycona
OdpowiedzUsuńRównież mam taką nadzieję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie