Nowe Przepisy

czwartek, 30 czerwca 2016

Makaron z Pomidorkami Koktajlowymi i Mozzarellą

przepis na makron i szybki obiad
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny makaron z pomidorkami koktajlowymi, makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację, można go podawać na ciepło lub na zimno w obu przypadkach równie dobrze smakuje. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki
500 g pomidorków koktajlowych czerwonych
300 g pomidorów żółtych (mogą być koktajlowe)
250 g mini kulek mozzarella
100 ml oliwy lub dobrego oleju
3 ząbki czosnku
garść listków bazylii
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka suszonych płatków papryki
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Makaron z pomidorkami koktajlowymi




Przygotowanie:
Najpierw przygotuję pomidory:
Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki, pokrojone pomidorki przekładam do miski.
Żółte pomidory kroję w plasterki i dodaję do pomidorków koktajlowych.
Listki bazylii drobno kroję i dodaję do pomidorów.


Czosnek kroję w drobną kostkę.
Teraz do rondelka wlewam oliwę dodaję czosnek oraz suszone płatki papryki. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam około 5 minut, ważne aby czosnek nie ściemniał. Tak przygotowaną oliwę odstawiam do przestudzenia.


Następnie do pomidorów w misce dodaję przestudzoną oliwę z czosnkiem i papryką, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i mieszam. Miskę odstawiam na około 30 minut do zamarynowania pomidorów.
W tym czasie gdy pomidory mam odstawione przygotuję pozostałe składniki makaronu:

Kulki mozzarelli przekrawam na pół.
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i gorący dodaję do pomidorów.


Końcowe przygotowanie makaronu:


Do pomidorów dodaję gorący makaron, kulki mozzarelli, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – makron jest gotowy.

Makaron z pomidorkami koktajlowymi i kulkami mozzarelli jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  

1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.