Nowe Przepisy

piątek, 17 czerwca 2016

Pierś z Kurczaka z Papryką i Oliwkami

pyszny kurczak do ryżu
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pierś z kurczaka z papryką. Tak przygotowaną pierś możemy podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis bo tak przygotowana pierś jest naprawdę bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków lub ryżu.

Do przygotowania piersi z kurczaka będziemy potrzebować:

około 800 g piersi z kurczaka
2 duże strąki czerwonej papryki
1 cebula
około 20 szt zielonych oliwek
około 15 szt czarnych oliwek
1 łyżka mąki pszennej
około 100 ml wody
do smaku sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Pierś z kurczaka z papryką



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:
  1. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie paseczki.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. Odsączone z zalewy oliwki przekrawam na pół.
  4. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek i chrząstek, dokładnie myję i osuszam. Następnie kroję w nie za dużą kostkę.


Składniki mam już pokrojone teraz będę je smażyła na patelni:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 4 minuty.

  2. Następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę, wodę i całość smażę jeszcze około 20 minut do miękkości papryki. Gdy papryka jest już miękka zawartość patelni przekładam do miseczki.

  3. Teraz pierś z kurczaka oprószam z każdej strony mąką i smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 20 minut do miękkości mięsa.

  4. Gdy mięso jest już miękkie dodaję do niego paprykę z cebulą, oliwki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę jeszcze około 5 minut – kurczak jest gotowy.
Pierś z kurczaka z papryką jest gotowa, możemy ją podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.