Witam serdecznie
Propozycja na pyszną
pierś z kurczaka z papryką. Tak przygotowaną pierś możemy podać
z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis bo
tak przygotowana pierś jest naprawdę bardzo smaczna i jest
znakomitym dodatkiem do ziemniaków lub ryżu.
Do przygotowania piersi z
kurczaka będziemy potrzebować:
około 800 g piersi z
kurczaka
2 duże strąki czerwonej
papryki
1 cebula
około 20 szt zielonych
oliwek
około 15 szt czarnych
oliwek
1 łyżka mąki pszennej
około 100 ml wody
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
Link do filmu z
przygotowania: Pierś z kurczaka z papryką
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
wszystkie składniki:
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie paseczki.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Odsączone z zalewy oliwki przekrawam na pół.
- Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek i chrząstek, dokładnie myję i osuszam. Następnie kroję w nie za dużą kostkę.
- Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez około 4 minuty.
- Następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę, wodę i całość smażę jeszcze około 20 minut do miękkości papryki. Gdy papryka jest już miękka zawartość patelni przekładam do miseczki.
- Teraz pierś z kurczaka oprószam z każdej strony mąką i smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 20 minut do miękkości mięsa.
- Gdy mięso jest już miękkie dodaję do niego paprykę z cebulą, oliwki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę jeszcze około 5 minut – kurczak jest gotowy.
Pierś z kurczaka z
papryką jest gotowa, możemy ją podać z ryżem, ziemniakami lub
pieczywem. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz