Witam serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na
pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i
każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie
gotował to polecam wypróbować przepis
Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować:
2 litry wywaru – warzywnego lub
mięsno-warzywnego
400 g ogórków kiszonych
około 150 ml kwasu z ogórków
200 g śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
do smaku sól, pieprz (z solą trzeba
uważać bo ogórki mogą być dość słone)
1 łyżka masła do smażenia ogórków
koperek do posypania zupy na talerzu
na grzanki:
1 bułka wyborowa (kielecka) lub
bagietka
składniki na przykładowy wywar
podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar
wywar przygotowałam z:
2,5 litra wody
2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć
skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 dużej cebuli
mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kopru lub duża
szczypta suszonego
1-2 suszone grzybki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
po dużej szczypcie: pieprzu, soli,
pieprzu ziołowego
Link do filmu z przygotowania: Zupa ogórkowa z grzankami
Przygotowanie:
Przygotowanie wywaru :
- Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa.
- Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu.
- Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową.
Gotowanie zupy ogórkowej:
- Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam starte ogórki przez około 5 minut.
- Teraz do gotującego się wywaru dodaję podsmażone ogórki, kwas z ogórków (kwas należy dodawać stopniowo i sprawdzać smak, czym więcej dodamy zupa będzie kwaśniejsza), doprawiam solą i pieprzem (z solą należy uważać bo ogórki mogą być słone).
- Po dodaniu składników zupę gotuję około 10 minut.
- W tym czasie przygotuję śmietanę z mąką do zabielenia zupy. Do około 50 ml zimnej wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie do mąki dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam – śmietana do zabielenia zupy jest gotowa.
- Teraz do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy i dokładnie mieszam, następnie dodaję śmietanę z mąką do zupy i całość dokładnie mieszam.
- Po zabieleniu ogórkowej gotuję jeszcze około 5 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to odprawiam. Zupa ogórkowa jest gotowa.
Teraz przygotuję grzanki:
- Bułkę kroję w kromki i następnie w nie za dużą kostkę.
- Pokrojoną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Bułkę zapiekam około 10 minut tak żeby ładnie się zrumieniła.
- Tak przygotowane grzanki dodaję do zupy na talerzu.
Zupa ogórkowa z grzankami jest gotowa,
można podawać. Życzę smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam zupę ogórkową z Pani przepisu i bardzo mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo mi miło że zupa smakowała a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie