Nowe Przepisy

piątek, 27 maja 2016

Zupa Ogórkowa z Grzankami

przepis na zupę ogórkową
Witam serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis

Do przygotowania zupy ogórkowej będziemy potrzebować:

2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego
400 g ogórków kiszonych
około 150 ml kwasu z ogórków
200 g śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone)
1 łyżka masła do smażenia ogórków
koperek do posypania zupy na talerzu

na grzanki:
1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka

składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar

wywar przygotowałam z:
2,5 litra wody
2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 dużej cebuli
mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kopru lub duża szczypta suszonego
1-2 suszone grzybki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego


Link do filmu z przygotowania: Zupa ogórkowa z grzankami



Przygotowanie:
Przygotowanie wywaru :
  1. Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa.
  2. Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu.
  3. Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową.
Gotowanie zupy ogórkowej:
  1. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam starte ogórki przez około 5 minut.

  2. Teraz do gotującego się wywaru dodaję podsmażone ogórki, kwas z ogórków (kwas należy dodawać stopniowo i sprawdzać smak, czym więcej dodamy zupa będzie kwaśniejsza), doprawiam solą i pieprzem (z solą należy uważać bo ogórki mogą być słone).

  3. Po dodaniu składników zupę gotuję około 10 minut.
  4. W tym czasie przygotuję śmietanę z mąką do zabielenia zupy. Do około 50 ml zimnej wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie do mąki dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam – śmietana do zabielenia zupy jest gotowa.

  5. Teraz do śmietany dodaję chochelkę gotującej się zupy i dokładnie mieszam, następnie dodaję śmietanę z mąką do zupy i całość dokładnie mieszam.
  6. Po zabieleniu ogórkowej gotuję jeszcze około 5 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to odprawiam. Zupa ogórkowa jest gotowa.


Teraz przygotuję grzanki:
  1. Bułkę kroję w kromki i następnie w nie za dużą kostkę.

  2. Pokrojoną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Bułkę zapiekam około 10 minut tak żeby ładnie się zrumieniła.
  3. Tak przygotowane grzanki dodaję do zupy na talerzu.
Zupa ogórkowa z grzankami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






5 komentarzy :

  1. Ogórkowa to moja zupa nr 1, sprobuje twojego przepisu, polecam tez staropolski przepis na ogorkowa - http://przepisybabci.com/zupa-ogorkowa/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam zupę ogórkową z Pani przepisu i bardzo mi smakowała :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że zupa smakowała a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.