Nowe Przepisy

piątek, 20 maja 2016

Łazanki z Młodą Kapustą i Pieczarkami

Przepis na łazanki z młodą kapustą
Witam serdecznie
Dzisiaj zaproponuję przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Łazanki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy obecnie sezon na młodą kapustę więc warto wypróbować przepis. Dodam od siebie, że najbardziej lubię łazanki odgrzewane na patelni, wtedy najbardziej mi smakują :).

Do przygotowania łazanek będziemy potrzebować:

1 główka młodej kapusty (około 1,2 kg)
500 g makaronu łazanki
500 g pieczarek
przyprawy:
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz

2 łyżki masła
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Łazanki z młodą kapustą



Przygotowanie:
  1. Umyte i osączone pieczarki kroję w grubsze półplasterki.

  2. Oczyszczoną z wierzchnich liści i umytą kapustę szatkuję, poszatkowaną przekładam do garnka. Następnie kapustę w garnku zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i dwie duże szczypty soli.

  3. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 15 minut do miękkości kapusty. Następnie bardzo dokładnie odcedzam.

  4. Na patelni na rozgrzanym oleju z połową masła smażę pokrojone pieczarki. Pieczarki smażę około 10 minut do odparowania wody (soku) z pieczarek.
  5. W tym czasie gdy smażę pieczarki i gotuję kapustę gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.


Końcowe przygotowanie łazanek:
  1. Do garnka z ugotowaną i odcedzoną kapustą dodaję pozostałe masło (1 łyżkę), usmażone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę około 10 minut.

  2. Następnie dodaję ugotowany makaron, mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam (należy dobrze doprawić wtedy łazanki są smaczniejsze) i jeszcze całość smażę około 5 minut.
Łazanki z młodą kapustą są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię łazanki
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wlasnie dxisiaj ugotowalam sa pyszne dziekuje za przepis


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.