Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną zapiekankę z młodej kapusty i ryżu, tak naprawdę ta
zapiekanka jest tak jakby gołąbkami tylko że bez zawijania. Danie
jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i syte. Jeżeli ktoś
jeszcze nie robił takiej lub podobnej zapiekanki to polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania zapiekanki będziemy
potrzebować:
1 główka młodej kapusty około 1,2
kg
700 g przecieru pomidorowego (passata
pomidorowa)
1 kg mięsa mielonego
400 g ryżu (przed gotowaniem)
200 g cebuli
3 duże ząbki czosnku
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenie
Użyłam naczynia żaroodpornego o
wymiarach: 32 cm x 22 cm
Link do filmu z przygotowania:
Zapiekanka z młodej kapusty z ryżem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie
składniki na zapiekankę:
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do wystudzenia.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.
- Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i wykrawam głąb. Następnie obgotowuję ją w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (do wody daję dużą szczyptę soli i cukru).
- Kapustę wkładam do gotującej się wody (woda nie musi przykrywać całej kapusty) i gotuję około 10 minut od czasu do czasu obracając kapustę. Następnie kapustę wyjmuję z wody, osączam na durszlaku i gdy przestygnie dzielę na liście.
- Gdy gotuję kapustę na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła.
Końcowe przygotowanie zapiekanki:
- Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
- Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam.
- Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję
- Na przecier układam warstwę liści kapusty, na pierwszą warstwę wybieram najtwardsze liście najbliżej głąba.
- Następnie układam połowę masy mięsno-ryżowej, na masę układam kolejną warstwę liści kapusty a na nią pozostałą masę.
- Na górę układam liście i całość polewam przecierem pomidorowym.
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa.
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Super na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Super na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko ;)