Nowe Przepisy

sobota, 14 maja 2016

Zapiekanka z Młodej Kapusty z Ryżem

zapiekanka ala gołąbki
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę z młodej kapusty i ryżu, tak naprawdę ta zapiekanka jest tak jakby gołąbkami tylko że bez zawijania. Danie jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i syte. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej lub podobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować:

1 główka młodej kapusty około 1,2 kg
700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
1 kg mięsa mielonego
400 g ryżu (przed gotowaniem)
200 g cebuli
3 duże ząbki czosnku
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenie

Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach: 32 cm x 22 cm


Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z młodej kapusty z ryżem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zapiekankę:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odstawiam do wystudzenia.
  2. Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.

  3. Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i wykrawam głąb. Następnie obgotowuję ją w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (do wody daję dużą szczyptę soli i cukru).

  4. Kapustę wkładam do gotującej się wody (woda nie musi przykrywać całej kapusty) i gotuję około 10 minut od czasu do czasu obracając kapustę. Następnie kapustę wyjmuję z wody, osączam na durszlaku i gdy przestygnie dzielę na liście.

  5. Gdy gotuję kapustę na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła.



Końcowe przygotowanie zapiekanki:
  1. Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.

  2. Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam.

  3. Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję
  4. Na przecier układam warstwę liści kapusty, na pierwszą warstwę wybieram najtwardsze liście najbliżej głąba.
  5. Następnie układam połowę masy mięsno-ryżowej, na masę układam kolejną warstwę liści kapusty a na nią pozostałą masę.
  6. Na górę układam liście i całość polewam przecierem pomidorowym.
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa.
Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








2 komentarze :

  1. Super na pewno wykorzystam ;)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super na pewno wykorzystam ;)
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.