Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na
zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z
rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu,
jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować
przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko
winne.
Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować:
Użyłam foremki okrągłej o średnicy
25 cm
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
200 g masła lub margaryny (dobrze
schłodzone)
100 g cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
oraz
około 400 g rabarbaru
2 łyżki cukru kryształ
Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
- Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz masło i łączę ze sobą składniki pocierając je dłońmi tak żeby ciasto było sypkie (przypomina żwirek, kruszonkę) – składniki możemy również posiekać nożem lub mikserem.
- Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję śmietanę. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa – ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotuję rabarbar:
- Umyty rabarbar obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojony rabarbar przekładam do miseczki, zasypuję cukrem i odstawiam.
Pierwsza część pieczenia ciasta z rabarbarem:
- Foremkę smaruję tłuszczem.
- Na blat wykładam schłodzone ciasto, odcinam 1/4 ciasta ponownie wkładam ten kawałek do woreczka i do lodówki.
- Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej było mi je rozwałkować blat podsypuję delikatnie mąką oraz wałek smaruję mąką.
- Rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, aby łatwiej było mi je przenieść nawijam je na wałek i przenoszę. Dno foremki oraz boki dokładnie wyklejam ciastem.
- Ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwam górę nożem, dzięki temu mniej się pofałduje podczas pieczenia.
- Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu – po podpieczeniu ciasto wystawiam z piekarnika i przechodzę do kolejnego etapu przygotowania ciasta z rabarbarem:).
Druga część pieczenia ciasta z
rabarbarem:
- Kawałek ciasta który wcześniej odcięłam rozwałkowuję jak najcieniej i wykrawam z niego paseczki które ułożę na rabarbarze.
- Na górze podpieczonego ciasta układam rabarbar, sok który się zgromadził odlewam tak żeby rabarbar był w miarę suchy.
- Następnie na rabarbarze układam paseczki ciasta w kratkę.
- Ciasto ponownie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę jeszcze około 25 minut na złoty kolor.
Kruche ciasto z rabarbarem jest
upieczone, można się częstować. Życzę udanego wypieku i
smacznego.
Uwielbiam Pani przepisy, dziękuję za pomoc w odtwarzaniu kuchni mojej ukochanej Babci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że moje przepisy się przydają.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥