Nowe Przepisy

środa, 11 maja 2016

Kruche Ciasto z Rabarbarem – Tarta z Rabarbarem

ciasto z rabarbarem tarta
Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na zrobienie prostego ciasta kruchego z rabarbarem – tarty z rabarbarem. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł to polecam wypróbować przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie a dzięki rabarbarowi lekko winne.

Do przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem będziemy potrzebować:

Użyłam foremki okrągłej o średnicy 25 cm
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
100 g cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
oraz
około 400 g rabarbaru
2 łyżki cukru kryształ



Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól oraz masło i łączę ze sobą składniki pocierając je dłońmi tak żeby ciasto było sypkie (przypomina żwirek, kruszonkę) – składniki możemy również posiekać nożem lub mikserem.

  2. Następnie w połączonych składnikach robię na środku dołek i wlewam żółtka oraz dodaję śmietanę. Ciasto zagniatam przez chwilę tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa – ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu połączenia się składników.

  3. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotuję rabarbar:
  1. Umyty rabarbar obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojony rabarbar przekładam do miseczki, zasypuję cukrem i odstawiam.



Pierwsza część pieczenia ciasta z rabarbarem:
  1. Foremkę smaruję tłuszczem.
  2. Na blat wykładam schłodzone ciasto, odcinam 1/4 ciasta ponownie wkładam ten kawałek do woreczka i do lodówki.
  3. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej było mi je rozwałkować blat podsypuję delikatnie mąką oraz wałek smaruję mąką.

  4. Rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem, aby łatwiej było mi je przenieść nawijam je na wałek i przenoszę. Dno foremki oraz boki dokładnie wyklejam ciastem.
  5. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuwam górę nożem, dzięki temu mniej się pofałduje podczas pieczenia.

  6. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu – po podpieczeniu ciasto wystawiam z piekarnika i przechodzę do kolejnego etapu przygotowania ciasta z rabarbarem:).
Druga część pieczenia ciasta z rabarbarem:
  1. Kawałek ciasta który wcześniej odcięłam rozwałkowuję jak najcieniej i wykrawam z niego paseczki które ułożę na rabarbarze.

  2. Na górze podpieczonego ciasta układam rabarbar, sok który się zgromadził odlewam tak żeby rabarbar był w miarę suchy.

  3. Następnie na rabarbarze układam paseczki ciasta w kratkę.
  4. Ciasto ponownie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę jeszcze około 25 minut na złoty kolor.
Kruche ciasto z rabarbarem jest upieczone, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






2 komentarze :

  1. Uwielbiam Pani przepisy, dziękuję za pomoc w odtwarzaniu kuchni mojej ukochanej Babci.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że moje przepisy się przydają.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.