Witam
serdecznie
Chciałabym
zaproponować przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem.
Zapiekanka z makaronem jest prosta i szybka w przygotowaniu i
idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam
wypróbować przepis.
Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować:
500
g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..)
500
g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
2
duże cebule (około 200 g )
500
g mięsa mielonego
3
ząbki czosnku
przyprawy:
1
łyżeczka bazylii suszonej
duża
szczypta tymianku
do
smaku sól, pieprz
papryka
ostra
olej
do smażenia
około
150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Link
do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam.
Teraz
pokroję składniki na sos do zapiekanki:
- Cebulę kroję w drobna kostkę.
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
Przygotowanie
sosu:
- Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła.
- Do zeszklonej cebuli dodaję mielone mięso i całość smażę jeszcze około 10 minut.
- Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz sos jest gotowy.
- Do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos i całość dokładnie mieszam.
- Do naczynia żaroodpornego nakładam połowę makaronu, wyrównuję i posypuję połową żółtego sera i nakładam pozostały makaron. Górę posypuję pozostałym serem.
- Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut.
Zapiekanka
makaronowa z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Dzień dobry :-) jakie wymiary ma Pani naczynie żaroodporne? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń20 cm na 34 cm.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam Pani Ewo!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zabrałem się za gotowanie, a Pani dania wydają się proste w przygotowaniu... więc spróbowałem! Danie wyszło niesamowicie! Wszyscy domownicy byli zachwyceni! Bardzo dziękuje za podzielenie się przepisem.
Pozdrawiam!