Nowe Przepisy

piątek, 29 kwietnia 2016

Spaghetti z Tuńczykiem w Sosie Pomidorowym

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie dzięki czemu możemy szybko przygotować pyszny obiad. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego makaronu to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu spaghetti

500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
2 puszki tuńczyka w kawałkach
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
szczyptę tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia

ser żółty do posypania makaronu na talerzu


Link do filmu z przygotowania: Spaghetti z tuńczykiem



Przygotowanie:
  1. Tuńczyka odsączam z zalewy.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. Czosnek kroję drobniutko i dodaję do cebuli.
  4. Umyte i osączone listki bazylii drobno kroję.


Przygotowanie sosu:
  1. W tym czasie gdy robię sos, makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego dodaję przygotowany sos.
  2. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
  3. Następnie dodaję tuńczyka i całość smażę jeszcze około 5 minut.
  4. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidory, doprawiam, mieszam i całość jeszcze smażę około 5 minut.
  5. Do gotowego sosu dodaję posiekaną bazylię – sos jest gotowy.
  6. Teraz do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos, całość dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Po nałożeniu makaronu na talerz posypuję go obficie żółtym serem.
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.