Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszny bigos z młodej kapusty, jest to danie jedno garnkowe, bardzo
smaczne i proste w przygotowaniu. Mamy teraz sezon na młodą
kapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno
smakować.
Do przygotowania bigosu z młodej
kapusty będziemy potrzebować:
1 główka młodej kapusty około 1,2
kg
około 500 g piersi kurczaka
500 g pieczarek
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
do smaku papryka ostra, sól, pieprz
1 łyżka masła i olej do smażenia
oraz
około 600 ml wody
Link do filmu z przygotowania: Bigos z młodej kapusty
Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki
na bigos:
- Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka.
- Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku.
- Umyte i osączone pieczarki kroję w półplasterki.
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki.
Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję bigos:
- Do garnka z poszatkowaną kapustą wlewam wodę, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty. Jeżeli podczas gotowania cała woda by wyparowała to dolewamy odrobinę wody i nadal gotujemy – chociaż ja nie dolewam zawsze wystarcza 600 ml.
- W tym czasie gdy gotuje się kapusta przygotuję pozostałe składniki do bigosu. Na roztopionym maśle razem z olejem podsmażam cebulę z czosnkiem przez kilka minut tak aby cebula się zeszkliła.
- Następnie do cebuli dodaję pokrojone pieczarki i całość jeszcze smażę około 15 minut. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do miseczki.
- Teraz na rozgrzanym oleju smażę pokrojoną pierś z kurczaka do miękkości mięsa – około 15 minut.
- Gdy kapusta jest miękka dodaję do niej podsmażone pieczarki z cebulą, usmażoną pierś z kurczaka, dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam przyprawami i ziołami.
- Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej i pieprzu – bigos jest gotowy.
Bigos z młodej kapusty z kurczakiem
jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Apetyczny bigosik.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis bo bigos jest naprawdę bardzo smaczny
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepis wypróbowany i polecam. Nie dość, że szybko się robi to jest bardzo smaczny i pożywny. :) a wody w zupełności wystatcza. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że bigos smakował a przepis się przydał, dziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziś wypróbuje ten przepis,widzę, że robi się go naprawdę szybko,brakuje mi tylko koperku do całości:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń