Nowe Przepisy

piątek, 12 lutego 2016

Pyszny Deser Czekoladowy – przepis R. Makłowicza

Pyszny deser czekoladowy
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser czekoladowy według Roberta Makłowicza, jest to jeden z moich najulubieńszych deserów, jest mocno czekoladowy, delikatny jak mus a do tego nie jest za słodki. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego deseru a lubi czekoladę to polecam wypróbować przepis.

A dlaczego według Roberta Makłowicza ponieważ pierwszy raz zobaczyłam ten przepis na deser w jego programie „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” w odcinku „Smaki dzieciństwa” (tytuł odcinka sprawdziłam w Wikipedii) z roku chyba 1999 r. lub z 2000 r. z tego co pamiętam to był kręcony w przedszkolu i dzieci mu pomagały w gotowaniu :).

Będziemy potrzebować:

200 g czekolady gorzkiej
4 jajka rozdzielona żółtka od białek
6 łyżek śmietany kremówki 30% ( około 100 ml)
4 łyżki cukru pudru (około 60 g)
2 łyżki masła (około 40 g)
4 łyżki wody (około 50 ml)


Link do filmu z przygotowania: Pyszny deser czekoladowy



Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlewam wodę dodaję połamaną czekoladę, następnie rondelek stawiam na gazie i mieszając rozpuszczam czekoladę.
  2. Gdy czekolada się rozpuści rondelek zdejmuję z gazu, dodaję do czekolady masło i mieszam aby masło się rozpuściło i połączyło z masłem – rondelek z czekoladą na chwilę odstawiam teraz przygotuję żółtka.

  3. Żółtka daję do miski dodaję połowę cukru pudru i przez chwilę miksuję – żółtka możemy zmiksować lub roztrzepać energicznie rózgą.
  4. Teraz do żółtek dodaję stopniowo lekko przestudzoną czekoladę z masłem i miksuję (lub mieszam rózgą) tak żeby składniki się połączyły.

  5. Następnie w drugiej miseczce miksuję przez kilka minut śmietanę kremówkę i dodaję do miski z masą na deser i całość dokładnie mieszam rózga.

  6. Na sam koniec ubijam białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodaję pozostały cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję.

  7. Ubitą pianę dodaję do pozostałych składników i całość delikatnie mieszam tak żeby piana połączyła się z masą.

  8. Tak przygotowany deser przekładam do pucharków i odstawiam na około 2 godziny do lodówki aby dobrze się schłodził.
Deser czekoladowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




składniki na deser czekoladowy

przygotowanie czekolady



4 komentarze :

  1. Zrobiłam ściśle według przepisu (chociaż miałam wątpliwości czy konsystencja będzie prawidłowa bez dodatku żelatyny no i te surowe jaja). Deser wyśmienity. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że deser smakował
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podoba. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.