Witam serdecznie
Upiekłam pyszne kruche
babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy
mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to
powinny mu te babeczki posmakować.
Będziemy potrzebować:
200 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
100 g masła dobrze
schłodzonego (może być margaryna)
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 12%
lub 18%
1 żółtko
szczypta soli
na masę orzechową:
150 g orzechów włoskich
mielonych
2 białka
50 g cukru pudru
na polewę czekoladową:
45 g cukru pudru
60 g masła
2 łyżki kakao ciemnego
2
łyżki mleka
Link do filmu z
przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie
pocierając składniki dłońmi a następnie zagnieść lub posiekać
nożem a następnie zagnieść albo można użyć do przygotowania
ciasta miksera.
- Na blat wysypuję mąkę dodaję do niej cukier puder, szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi (po połączeniu ciasto przypomina kruszonkę).
- Następnie na środek dodaję żółtko, łyżkę śmietany i zagniatam ciasto, do momentu aż składniki się połączą.
- Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut aby odpoczęło.
W tym czasie gdy ciasto
odpoczywa przygotuję masę orzechową i foremki:
- Białka ubijam na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodaję orzechy, cukier puder i całość dokładnie mieszam – masa orzechowa jest gotowa.
- Foremki dokładnie smaruję tłuszczem.
Po 30 minutach końcowe
przygotowanie babeczek i pieczenie:
- Odrywam kawałek ciasta i wyklejam nim foremkę.
- Następnie do środka nakładam około 1 łyżeczki masy orzechowej i babeczki ustawiam na blasze do pieczenia.
- Blachę z babeczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości babeczek, jeżeli nie jesteśmy pewni czy babeczki są już upieczone to możemy wyjąć jedną babeczkę z piekarnika i wybić z foremki, gdy jest rumiana to znaczy że są już upieczone.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Gdy babeczki przestygną to wybijam je z foremek i odstawiam do wystudzenia.
Teraz przygotuję polewę czekoladową:
- Do rondelka wlewam mleko dodaję cukier puder, rondelek stawiam na gazie i rozpuszczam cukier.
- Następnie dodaję masło i go rozpuszczam.
- Do rozpuszczonych składników w rondelku dodaję kakao i cały czas podgrzewając dokładnie mieszam aby składniki się połączyły i nie było grudek – ważne aby polewa się nie zagotowała.
- Tak przygotowaną polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstała na górze skórka – letnią polewą pomaluje babeczki.
Dekoracja babeczek:
- Zimne babeczki maluję letnią polewą czekoladową i odstawiam aby zastygła.
Kruche babeczki z masą
orzechową są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i
smacznego.
W weekend robiłam babeczki z nadzieniem orzechowym.Wyszły przepyszne i bardzo szybko się je robi.Dziękuję pani Ewie za fajne przepisy, a innym użytkownikom je POLECAM !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się że przepis się przydał a babeczki wyszły i smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie