Witam serdecznie
Umieściłam przed chwilą
zupę z zacierką więc pomyślałam że nakręcę również osobny
filmik z przygotowania samej zacierki którą można wykorzystać do
różnego rodzaju zup zamiast makaronu lub do przygotowania zupy
mlecznej.
Będziemy potrzebować:
100 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta
soli
Link do filmu: Jak zrobić zacierkę do zupy
Przygotowanie:
- Do miseczki wsypuję mąkę dodaję szczyptę soli i jajko.
- Na początki składniki w miseczce mieszam palcem, następnie zagniatam. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę aż wrobię całą mąkę w ciasto. Ciasto powinno być dość sztywne (twarde).
- Z wyrobionego ciasta odrywam po kawałeczku ciasta i formuję małe wałeczki (możemy formować w palcach lub na dłoni, dokładnie pokazałam to na filmiku).
- Zacierkę układam na papierze lub na tacce, ściereczce.
- Zacierkę dodaję do zupy pod koniec gotowania i gotuję do miękkości około 5 minut.
Tak przygotowana zacierka
idealnie nadaje się do zup warzywnych lub mlecznych. Życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ja ciasto trę na tarce o grubych oczkach. Szybciej ;-)
OdpowiedzUsuńNo można ale ja lubię skubać ciasto (miałam nawet pokazać na filmiku ale zapomniałam pokazać że można zetrzeć:)
UsuńNo i wreszcie zrobię zacierki dziękuje
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
zawsze marzyło mi sieciasto na zacierkę (mama robiła nam często zacierkę na mleku), którą uwielbiałam. teraz sama zrobię. dziękujęza przepis i ciepło pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń