Witam serdecznie
Ostatnio zrobiłam mini
pączki które są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc
podzielę się przepisem, może komuś przepis się spodoba i zrobi
takie same mini pączki lub podobne. Polecam wypróbować przepis bo
pączusie są naprawdę smaczne i bardzo szybko się je robi :).
Będziemy potrzebować:
350 g mąki pszennej
(użyłam poznańskiej)
150 g serka ricotta
2 łyżki kopiate jogurtu
naturalnego
50 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
cukier puder z cynamonem
do posypania gotowych pączków
około 1 litra tłuszczu
do smażenia
Link do filmu z
przygotowania: Mini pączki
Przygotowanie:
- Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i proszku dopieczenia.
- Składniki w misce mieszam dokładnie rózgą (można wymieszać mikserem).
- Następnie do wymieszanych składników dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i na początku mieszam palcem a gdy składniki się połączą zagniatam ciasto w misce dłonią.
- Gdy ciasto mam zagniecione nakrywam je szczelnie w misce folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
- Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka, uformowanego pączka układam na tacce.
- W garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz i do gorącego tłuszczu wrzucam po kilka pączków i smażę na złoty kolor.
- Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Następnie posypuję cukrem pudrem z cynamonem.
Mini pączki są gotowe
można podawać . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Czym można zastąpić ricotte oraz alkohol?
OdpowiedzUsuńSerek ricotta można zastąpić serkiem homogenizowanym tylko wtedy proponowała bym dodać mniej jogurtu naturalnego zamiast dwie łyżki to jedną ponieważ wydaje mi się że serek może być luźniejszy od ricotty więc nie trzeba dodawać aż tyle jogurtu naturalnego. Co do alkoholu to jeżeli nie mamy spirytusu to można ewentualnie dodać wódkę ale to też alkohol.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam- są pyszne. Zamiast serka ricotta dodałam kanapkowy naturalny. :)
OdpowiedzUsuńO super pomysł na zastąpienie ricotty nie pomyślałam o tym :)
UsuńSuper że smakowały i przepis się przydał.
Pozdrawiam serdecznie
Witam, już dwukrotnie robiłam mini -pączki(raz z serkiem Capreggio( z Biedronki), 2-raz z twarogiem półtłustym)i rewelacja, nawet te z twarogiem wyszły lepsze.Stale mam na nie "zamówienia". Jutro zamierzam zrobić tradycyjne pączki, oczywiście z Pani przepisu.Jestem ciekawa smaku.Dziękuję za wspaniały przepis, pozdrawiam.Maria Elbląg
OdpowiedzUsuńBardzo ale to bardzo dziękuję za tak miły komentarz jest jak miód na me serce, cieszę że pączki smakują a przepis się przydał. Mam nadzieję że tradycyjne również będą smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobilam paczki.
OdpowiedzUsuńWszystko zgodnie z przepisem tylko zamiast spirytusu dodalam wodke. Smakowo bardzo dobre,tylko zbyt zbite,twarde.
I te ktore pieklam na koncu sa wewnatrz nie upieczone.
Gdzie moze tkwic przyczyna?
Chcialabym jeszcze raz sprobowac,bo czesto korzystam z Pani przepisow.��
A moze lepiej upiec w urzadzeniu gdzie mozna nastwic Temperature?
Bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam bardzo serdecznie z Niemiec ����
To moja wina, nie pomyślałam aby powiedzieć o temperaturze tłuszczu,przepraszam. To że wyszły twarde a w środku surowe (ciasto jest ciągnące), to znaczy że temperatura tłuszczu była za wysoka. cytat z przepisu na pączki tradycyjne "Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni. Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie włączyć na najmniejszy płomień."
UsuńPozdrawiam serdecznie