Nowe Przepisy

niedziela, 31 stycznia 2016

Róże Karnawałowe – Piękne i Pyszne

Róże Karnawałowe
Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:). Przygotowanie ciasta jaki wykonanie róż karnawałowych jest bardzo proste więc polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
200 g śmietany 12% lub 18%
6 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli

białko do łączenia ciasta

dżem lub marmolada do dekoracji
cukier puder do posypania gotowych róż

trzy foremki różnej wielkości

tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu.


Link do filmu z przygotowania: Róże karnawałowe



Przygotowanie:
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką.
  2. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt suche to dodajemy odrobinę śmietany, chociaż nie powinno być za suche.

  3. Ciasto zagniatam do momentu połączenia się składników następnie zbijam je wałkiem z każdej strony w sumie około 8 minut aż stanie się gładkie i lśniące – dokładnie widać to na filmiku. Jeżeli podczas zbijania ciasto kleiło by się do blatu to blat podsypujemy delikatnie mąką i nadal zbijamy.
  4. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach wałkowanie ciasta na róże karnawałowe i wykrawanie:
  1. Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby nie obsychało) .

  2. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkowuję jak najcieniej.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam okrągłymi foremkami trzy krążki o różnej wielkości.

  4. Każdy krążek nacinam w czterech miejscach, pozostawiając środek krążka nienacięty. Następnie środek największego krążka smaruję białkiem, kładę na niego mniejszy krążek również środek smaruję białkiem i na górę kładę najmniejszy krążek.
  5. Teraz na środku róży naciskam palcem aby krążki się skleiły, tak przygotowaną różę układam na ściereczce (dokładnie pokazałam to na filmiku).

  6. Krążki możemy również wyciąć foremkami o różnych kształtach, tylko wtedy je nie nacinamy tylko od razu smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim.


Smażenie róż karnawałowych:
  1. W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami róże karnawałowe.
  2. Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowe róże dekoruję na środek każdej róży nakładam po odrobinie dżemu i posypuję cukrem pudrem.
Róże karnawałowe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 







1 komentarz :

  1. dobry przepis proponuje dodac do ciasta piane z 2 bialek , ZNALAZLAM taki przepis w Przyjaciolce 30 lat temu sa to roze pod nazwa roze pani cwierczwakowej pozdrawiam elzbieta

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.