Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję
przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są
bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:).
Przygotowanie ciasta jaki wykonanie róż karnawałowych jest bardzo
proste więc polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
400 g mąki pszennej
(użyłam poznańskiej)
200 g śmietany 12% lub
18%
6 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
białko do łączenia
ciasta
dżem lub marmolada do
dekoracji
cukier puder do posypania
gotowych róż
trzy foremki różnej
wielkości
tłuszcz do smażenia olej
lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach
1:1 w
sumie około 1L tłuszczu.
Link do filmu z
przygotowania: Róże karnawałowe
Przygotowanie:
- Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką.
- Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt suche to dodajemy odrobinę śmietany, chociaż nie powinno być za suche.
- Ciasto zagniatam do momentu połączenia się składników następnie zbijam je wałkiem z każdej strony w sumie około 8 minut aż stanie się gładkie i lśniące – dokładnie widać to na filmiku. Jeżeli podczas zbijania ciasto kleiło by się do blatu to blat podsypujemy delikatnie mąką i nadal zbijamy.
- Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach wałkowanie
ciasta na róże karnawałowe i wykrawanie:
- Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby nie obsychało) .
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkowuję jak najcieniej.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinam okrągłymi foremkami trzy krążki o różnej wielkości.
- Każdy krążek nacinam w czterech miejscach, pozostawiając środek krążka nienacięty. Następnie środek największego krążka smaruję białkiem, kładę na niego mniejszy krążek również środek smaruję białkiem i na górę kładę najmniejszy krążek.
- Teraz na środku róży naciskam palcem aby krążki się skleiły, tak przygotowaną różę układam na ściereczce (dokładnie pokazałam to na filmiku).
- Krążki możemy również wyciąć foremkami o różnych kształtach, tylko wtedy je nie nacinamy tylko od razu smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim.
- W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami róże karnawałowe.
- Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe róże dekoruję na środek każdej róży nakładam po odrobinie dżemu i posypuję cukrem pudrem.
Róże karnawałowe są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
dobry przepis proponuje dodac do ciasta piane z 2 bialek , ZNALAZLAM taki przepis w Przyjaciolce 30 lat temu sa to roze pod nazwa roze pani cwierczwakowej pozdrawiam elzbieta
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWitaj, Pani Babciu, czy mogę zrobić ciasto na dzień wcześniej i przechowywać w lodówce? Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdrowienia Kasia.
Tak można zrobić wcześniej i przechować w lodówce.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥