Nowe Przepisy

piątek, 13 listopada 2015

Pyszny Makaron z Piersią Kurczaka i Cukinią na Obiad

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron na obiad z piersią kurczaka i cukinią, polecam wypróbować przepis bo makaron jest naprawdę bardzo dobry. Danie jest lekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu wstążki
1 podwójną pierś kurczaka
300 g pieczarek
1 cukinię (około 400 g)
250 ml bulionu drobiowego lub rosołu
1 średnia cebula (około 100 g)
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
olej lub oliwa do smażenia
sól do smaku

zamiast chili możemy doprawić sos papryką ostrą lub pieprzem cayenne



Link do filmu z przygotowania: Makaron z piersią kurczaka i cukinią


Przygotowanie:
Makaron gotuję dopiero pod koniec przygotowywania sosu aby był gorący do podania.
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka:
  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na paseczki o długości około 3 centymetrów (mogą być paseczki lu kostka).
  2. Do miski daję mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, cukier, dwie łyżki oleju lub oliwy i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
  3. Pokrojoną pierś dodaję do marynaty, mieszam aby pierś byłą pokryta marynatą i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
Przygotowanie pozostałych składników:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli, umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki.
  2. Umytą cukinię przekrawam na pół i kroję w cienkie paseczki wzdłuż cukinii – cukinię możemy pokroić nożem, obieraczką do warzyw lub szatkownicą.
  3. Oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobniutko kroję i dodaję do cukinii.


Przygotowanie sosu:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 4 minuty tak żeby cebula się zeszkliła.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i całość smażę jeszcze około 10 minut do odparowania soku (wody) z pieczarek.
  3. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do garnka.

  4. Teraz na rozgrzaną patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa przez około 10 – 15 minut – usmażoną pierś dodaję do pieczarek w garnku.

  5. W tym czasie gdy smaży się pierś gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzam.
  6. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cukinię z papryczką chili przez około 4 minuty i dodaję do garnka z pozostałymi składnikami sosu.

  7. Teraz do garnka z pieczarkami, cebulą, piersią kurczaka, cukinią dodaję bulion drobiowy, doprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy.
  8. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz i na makron położyć sos.
Makaron z piersią kurczaka i cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  






2 komentarze :

  1. Bardzo wszystkim smakowało. Jestem fanem tego blogu. Jutro do wypróbowania kolejny przepis (zapiekanka).
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że makaron smakował.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.