Witam serdecznie
Propozycja na pyszny budyń
dyniowy który możemy podać dzieciom i nie tylko podczas zabawy z
okazji Halloween. Budyń jest prosty w przygotowaniu, ma delikatnie
słodki smak a dodanie gorzkiej czekolady rewelacyjnie dopełnia smak
deseru. Dodam jeszcze że budyń ma bardzo ładny kolor:).
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 800 ml budyniu
500 g obranej dyni
600 ml mleka
120 g cukru brązowego lub
białego
80 g skrobi kukurydzianej
lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
20 g masła
dużą szczyptę cynamonu
1/2 tabliczki gorzkiej
czekolady
szczypta soli do wody
Link do filmu z
przygotowania: Budyń z dyni
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję
dynię:
- Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych.
- Obraną dynię kroję na mniejsze kawałki (w około 1 centymetrową kostkę).
- Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
- Do gotującej się wody wrzucam dynię i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 10 minut do miękkości.
- Następnie odcedzam na durszlaku i dostawiam do wystudzenia.
- Przestudzoną dynię przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem na jednolita masę.
Końcowe przygotowanie budyniu z dyni:
- Do miseczki wlewam część mleka (około 300 ml) dodaję cukier, skrobię kukurydzianą oraz cynamon i całość dokładnie mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
- Pozostałą część mleka wlewam do garnka dodaję masło, rozdrobnioną dynię, garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję.
- Do gotującej się dyni z mlekiem dodaję rozmieszane składniki z miseczki (przed dodaniem zawartości miseczki dokładnie mieszam ponieważ skrobia opada na dno) i gotuję tak jak budyń mieszając rózgą.
- Ugotowany gorący budyń przekładam do miseczek.
- Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach lub robię wiórka nożem i posypuję górę zimnego budyniu obficie czekoladą.
Dodatkowo przed nałożeniem
budyniu, miseczki, filiżanki lub pucharki możemy udekorować
flamastrem (tylko takim który łatwo się zmywa:)malując na nich
straszne buźki.
Budyń dyniowy jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz