Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 października 2015

Budyń Dyniowy – Deser na Halloween

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny budyń dyniowy który możemy podać dzieciom i nie tylko podczas zabawy z okazji Halloween. Budyń jest prosty w przygotowaniu, ma delikatnie słodki smak a dodanie gorzkiej czekolady rewelacyjnie dopełnia smak deseru. Dodam jeszcze że budyń ma bardzo ładny kolor:).

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml budyniu

500 g obranej dyni
600 ml mleka
120 g cukru brązowego lub białego
80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
20 g masła
dużą szczyptę cynamonu

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

szczypta soli do wody


Link do filmu z przygotowania: Budyń z dyni 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję dynię:
  1. Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych.
  2. Obraną dynię kroję na mniejsze kawałki (w około 1 centymetrową kostkę).
  3. Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
  4. Do gotującej się wody wrzucam dynię i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 10 minut do miękkości.
  5. Następnie odcedzam na durszlaku i dostawiam do wystudzenia.
  6. Przestudzoną dynię przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem na jednolita masę.



Końcowe przygotowanie budyniu z dyni:
  1. Do miseczki wlewam część mleka (około 300 ml) dodaję cukier, skrobię kukurydzianą oraz cynamon i całość dokładnie mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
  2. Pozostałą część mleka wlewam do garnka dodaję masło, rozdrobnioną dynię, garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję.
  3. Do gotującej się dyni z mlekiem dodaję rozmieszane składniki z miseczki (przed dodaniem zawartości miseczki dokładnie mieszam ponieważ skrobia opada na dno) i gotuję tak jak budyń mieszając rózgą.
  4. Ugotowany gorący budyń przekładam do miseczek.
  5. Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach lub robię wiórka nożem i posypuję górę zimnego budyniu obficie czekoladą.
Dodatkowo przed nałożeniem budyniu, miseczki, filiżanki lub pucharki możemy udekorować flamastrem (tylko takim który łatwo się zmywa:)malując na nich straszne buźki.

Budyń dyniowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.