Witam serdecznie
Propozycja na smaczną
sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i
można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki
obiad.
Będziemy potrzebować:
500 g fasolki szparagowej
20 pomidorków
koktajlowych
około 300 g ziemniaków
1 puszkę tuńczyka duże
kawałki
kilka łyżek oliwy lub
oleju
sól , pieprz
Link do filmu z
przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia.
- Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę.
- Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram.
- Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
- Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe.
- Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka odsączam z zalewy.
Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej:
- Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
- Sałatka jest gotowa.
Sałatka z fasolki
szparagowej i tuńczyka jest gotowa, można podawać. Życzę
smacznego.
Prześlij komentarz