Nowe Przepisy

niedziela, 12 lipca 2015

Wiśnie na Zimę w Syropie z Cynamonem

Witam serdecznie
Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp..

Będziemy potrzebować:

1 kg wiśni wydrylowanych
3 słoiki 500 ml

na syrop:
200 g cukru
500 ml wody
1 laska kory cynamonu
lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
4 goździki


Link do filmu z przygotowania: Wiśnie w syropie z cynamonem


Przygotowanie:
  1. Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek.
  2. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając.
  3. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików.
Teraz przygotuję syrop:
  1. Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie.
  2. Syrop od moment zagotowania gotuję 5 minut.
Końcowe przygotowanie wiśni w syropie:
  1. Gorącym syropem zalewam wiśnie w słoikach, jeżeli do słoika wpadnie goździk to możemy go zostawić lub wyjąc:).
  2. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować.

Pasteryzacja:
  1. Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik.
  2. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  3. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 25 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 40 minut.
  4. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  5. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Wiśnie w syropie są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 



2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.