Nowe Przepisy

niedziela, 12 lipca 2015

Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp..

Będziemy potrzebować:

na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml

wydrylowane wiśnie
słoiki

Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym


Przygotowanie:
  1. Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek.
  2. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały.
  3. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików.
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować.
Pasteryzacja: 
  1. Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik.

  2. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  3. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 25 minut małe słoiczki , większe do 40 minut.

  4. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  5. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Wiśnie w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






6 komentarzy :

  1. Nie ma to jak wiśnie ze słoiczka, szczególnie w Danii, gdzie świeżych kupić się nie da...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U to szkoda że nie można kupić w Danii świeżych wiśni:(
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. czy wystarczy tylko raz zagotować słoiki, czy przetrwają zimę.....? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko raz pasteryzuję, zawsze tak robię i zawartość słoików się nie psuje, jeżeli słoiczek złapał nie przecieka i nie odskakuje wieczko to znaczy że złapał, nie dostaje się do środka powietrze i nie będą się psuły.
      A jeżeli robię dżemy lub inne produkty które nalewam do słoików bardzo gorące to zazwyczaj nie pasteryzuję i nawet po 2 latach nie miałam zepsutego przetworu - zaznaczam jeżeli słoiki złapały .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.