Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser
z biszkoptami, jagodami i puszystym kremem. Deser jest bardzo smaczny
nie za słodki i dodatkowo efektownie wygląda. Polecam wypróbować
przepis.
Będziemy potrzebować:
użyłam miski o
wymiarach:
13 cm średnica dna, 11
cm wysokość, 19 cm średnica góry
miski
około 300 g jagód (można
dodać również maliny i jeżyny)
300 g serka
homogenizowanego o smaku naturalnym
300 ml śmietany 30% lub
36%
około 300 g biszkoptów
250 ml mleka
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (15
g)
60 ml mocno gorącej wody
do ozdoby deseru:
2 – 3 łyżki cukru
pudru
około 250 ml śmietany
30% lub 36%
oraz folia spożywcza do
wyłożenia miski
Przygotowanie:
Przygotowanie bitej
śmietany:
- Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję samą, następnie dodaję 2 łyżki cukru pudru i nadal miksuję aż śmietana ubije się na sztywno – śmietanę miksuję w sumie około 3 - 4 minut.
- Tak przygotowaną bitą śmietanę wstawiam do lodówki na czas przygotowania serka homogenizowanego.
Przygotowanie serka
homogenizowanego:
- Do żelatyny w filiżance dodaję mocno gorącą wodę i dokładnie mieszam, tak żeby żelatyna całkiem się rozpuściła w wodzie i odstawiam na około 3 minut do przestudzenia.
- Do miski daję serek homogenizowany, pozostały cukier puder i dokładnie mieszam.
- Następnie do serka stopniowo dodaję lekko przestudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Serek z żelatyną należy dokładnie wymieszać najlepiej rózgą.
Końcowe przygotowanie
kremu:
- Do bitej śmietany dodaję stopniowo (wlewam) serek homogenizowany z żelatyną, cały czas energicznie mieszając rózgą.
- Tak przygotowany krem wstawiam na około 20 minut do lodówki – cały proces przygotowania kremu pokazałam na filmiku.
Układanie biszkoptów w
misce:
- Miskę przed układaniem biszkoptów wykładam dokładnie folią spożywczą – dzięki temu deser łatwiej później wyjąc z miski .
- Biszkopty maczam w mleku i układam jeden koło drugiego w misce, najpierw dno a następnie boki.
- Do tak wyłożonej miseczki biszkoptami nakładam warstwami krem i jagody.
- Na dno około 3 łyżek kremu które posypuję jagodami i znowu krem, jagody i na koniec krem.
- Na górę kremu układam biszkopty jeden obok drugiego.
- Tak przygotowany deser wstawiam na kilka godzin do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia kremu.
- Deser możemy przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki lub przygotować rano i wstawić do lodówki na około 4 do 6 godzin będzie gotowy do podania po obiedzie.
Po kilku godzinach dekorowanie deseru:
Deser dekoruję bitą
śmietaną i jagodami. Ilość śmietany do przygotowania bitej
śmietany zależy jak chcemy udekorować nasz torcik, ja
przygotowałam bitą śmietanę z około 250 ml śmietany.
- Do miski wlewam dobrze schłodzona śmietanę i przez chwilę miksuję samą, następnie dodaję około 2 łyżek cukru pudru i nadal miksuję aż śmietana ubije się na sztywno – śmietanę miksuję w sumie około 3 - 4 minut.
- Tak przygotowaną śmietanę nakładam do worka cukierniczego i dekoruję torcik.
- Na górę układam kilka jagód.
Deser z biszkoptami i
puszystym kremem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przyznaje że z wyglądu jest super ale i w smaku rewelacja, nie za słodki taki w sam raz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wow, wygląda rewelacyjnie :) Na pierwszy rzut oka myślałam, że to jakaś zwykła babka piaskowa a tu taka niespodzianka :) Bardzo ciekawy przepis, już zapisuje! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTo nie babka , to coś bardziej wymyślnego ;). Polecam, bardzo dobry deser i ładnie wygląda.
UsuńPozdrawiam serdecznie