Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser z jagodami w
kremowym puchu. W smaku jest lekko winny i delikatnie słodki, no po
prostu pyszny :). Polecam wypróbować przepis. Najlepiej smakuje
dobrze schłodzony.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 4
pucharków
(w zależności od wielkości pucharka)
około 300 g jagód
4 łyżki cukru pudru (około 70g)
250 ml śmietany 30% lub 36% dobrze
schłodzonej
150 g serka homogenizowanego o smaku
naturalnym
sok wyciśnięty z jednej cytryny (nie
więcej niż 50 ml)
1/2 łyżeczki otartej skórki z
cytryny
Link do filmu z przygotowania: Deser z jagodami w kremowym puchu
Przygotowanie:
- Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i przez chwilę ubijam mikserem samą.
- Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i nadal ubijam tak żeby powstała bita śmietana.
- Teraz do drugiej miseczki daję serek homogenizowany, otartą skórkę z cytryn, cukier puder i dokładnie mieszając rózgą dodaję stopniowo sok z cytryny – cały czas mieszam rózgą aż składniki ładnie się połączą.
- Tak przygotowany serek homogenizowany dodaję do bitej śmietany i całość dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie deseru z
jagodami:
- Na dno pucharków wsypuję trochę jagód.
- Na jagody nakładam krem (w zależności od wielkości pucharku 2 – 3 łyżki) i górę kremu obsypuję jagodami.
- Tak przygotowany deser możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.
Deser z jagodami w kremowym puchu jest
gotowy, można podawać, Życzę smacznego.
Prześlij komentarz