Nowe Przepisy

piątek, 24 lipca 2015

Botwinka na Zimę w Słoikach

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie botwinki w słoikach na zimę którą potem możemy użyć do przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie.

Będziemy potrzebować:

na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml

1 kg botwinki
500 ml wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml


Link do filmu z przygotowania: Botwinka na zimę


Przygotowanie:
  1. Botwinkę oczyszczam z żółtych liści i dokładnie płuczę.
  2. Oczyszczoną botwinkę kroję na mniejsze kawałki o długości około od 0,5 cm do 1 cm – kroję łodygi razem z liśćmi i jeżeli botwinka ma już małe buraczki to je również kroję.

  3. Teraz do garnka wlewam wodę i zagotowuję.

  4. Do gotującej wody dodaję pokrojoną botwinkę, ugniatam łyżką i nakrywam garnek pokrywką . Od momentu ponownego zagotowania się wody botwinkę gotuję 5 minut, od czasu do czasu mieszając - na początku botwinki jest bardzo dużo ale po chwili zmniejszy swoją objętość i puści sok.
  5. Po zakręceniu gazu do botwinki dodaję kwasek cytrynowy i dokładnie mieszam.
Nakładanie botwinki do słoików i pasteryzacja:
Słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć i dokładnie wytrzeć.
  1. Lekko przestudzoną botwinkę nakładam do słoików delikatnie ugniatając, pozostawiając około 3 centymetrów wolnego miejsca u góry słoika.
  2. Następnie dopełniam słoik zgromadzonym sokiem w garnku.

  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
  4. Sprawdzam czy nie cieknie i pasteryzuję – jeżeli przecieka to należy wymienić wieczko lub sprawdzić czy brzeg słoika nie jest uszkodzony.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .

  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 20 minut małe słoiczki , większe do 35 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




10 komentarzy :

  1. Myślałam o tym, żeby zrobić ją w tym roku. Szkoda, że nie mam własnych upraw. Bo u moich rolników zaprzyjaźnionych niestety jest już nieco przerośnięta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam botwinkę od sąsiadki, tak jej obrodziła że nie wiedziała co z nią zrobić :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Dziękuję za przepisy, które tutaj Pani umieszcza. Dzisiaj robię botwinkę w słoiczkach. To nie pierwszy, a już na pewno nie ostatni przepis z Pani strony. Dla takiego laika, jak ja przepisy są czytelne i zrozumiałe. Wszystko wiem co mam zrobić :) Życzę dużo zdrowia i pomyślności dla Pani i Pani bliskich. Pozdrawiam, Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły i serdeczny komentarz, cieszę się że przepisy się przydają a dania przygotowane według nich smakują.
      Dziękuję za życzenia i również pozdrawiam bardzo serdecznie całą Pani rodzinę oraz Panią i życzę dużo zdrowia i samych dobrych rzeczy.

      Usuń
  3. chce zapytać czy przypadkiem soli nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję soli, sól dodaję dopiero podczas gotowania botwinki
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Właśnie kończę pasteryzować pierwszą partię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał, Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. W tym roku moje uprawy przeszły moje najśmielsze oczekiwania! Zaraz pędzę robić botwinkę na zimę. Nie ma to jak ulubiona zupa w zimny deszczowy dzień <3
    Pozdrawiam serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się że przepis się przyda, życzę udanych przetworów
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.