Witam serdecznie
Propozycja
na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w
tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem
nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna
według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis.
Będziemy
potrzebować:
1
kg fasolki szparagowej
do
wody w której będę gotowała fasolkę:
1
łyżka masła
1
łyżeczka cząbru
1
łyżka soku z cytryny
szczypta
soli
szczypta
cukru
około
1,5 litra wody
oraz:
3
łodygi selera naciowego
1
papryka czerwona
1
cebula (około 100 g)
200
g pieczarek
3
ząbki czosnku
6
łyżek śmietany 12% lub 18%
sól,
pieprz
olej
do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Fasolka szparagowa w śmietanie
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję fasolkę szparagową:
- Oczyszczoną z końcówek fasolkę szparagową dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki ( 4 -5 centymetrowe).
- Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję masło, sok z cytryny, cząber, szczyptę cukru, szczyptę soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
- Do gotującej się wody dodaję pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania wody gotuję około 15 minut do miękkości fasolki.
- Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie
pozostałych składników:
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.
- Umytego selera naciowego kroją na mniejsze kawałki (około 1 cm).
- Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do selera.
- Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do selera.
Końcowe przygotowanie dania:
Jeżeli
nie mamy wystarczająco dużej patelni to możemy danie przygotować
w rondlu.
- Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty.
- Następnie dodaję seler, pieczarki, paprykę i całość duszę na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut – od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaję ugotowaną fasolkę szparagową, doprawiam pieprzem, solą dokładnie mieszam duszę jeszcze około 10 minut.
- Zakręcam gaz dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem.
Fasolka
szparagowa w śmietanie jest gotowa, można podawać. Życzę
smacznego.
Prześlij komentarz