Nowe Przepisy

środa, 15 lipca 2015

Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami

Witam serdecznie 
Propozycja na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 kg fasolki szparagowej

do wody w której będę gotowała fasolkę:
1 łyżka masła
1 łyżeczka cząbru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
około 1,5 litra wody

oraz:
3 łodygi selera naciowego
1 papryka czerwona
1 cebula (około 100 g)
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
6 łyżek śmietany 12% lub 18%
sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Fasolka szparagowa w śmietanie



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję fasolkę szparagową:
  1. Oczyszczoną z końcówek fasolkę szparagową dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki ( 4 -5 centymetrowe).
  2. Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję masło, sok z cytryny, cząber, szczyptę cukru, szczyptę soli. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  3. Do gotującej się wody dodaję pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania wody gotuję około 15 minut do miękkości fasolki.
  4. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie pozostałych składników:
  1. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  2. Cebulę kroję w kostkę i dodaję do czosnku.
  3. Umytego selera naciowego kroją na mniejsze kawałki (około 1 cm).
  4. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do selera.
  5. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do selera.


Końcowe przygotowanie dania:
Jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni to możemy danie przygotować w rondlu.
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty.
  2. Następnie dodaję seler, pieczarki, paprykę i całość duszę na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut – od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie dodaję ugotowaną fasolkę szparagową, doprawiam pieprzem, solą dokładnie mieszam duszę jeszcze około 10 minut.
  4. Zakręcam gaz dodaję śmietanę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem.
Fasolka szparagowa w śmietanie jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.