Witam
serdecznie
Propozycja
na przygotowanie czarnej porzeczki w soku własnym na zimę, tak
przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów,
ciast, jogurtu porzeczkowego itp..
Będziemy
potrzebować:
na
1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml
czarne
porzeczki
słoiki
Link
do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym
Przygotowanie:
- Czarną porzeczkę oczyszczam z szypułek, gałązek i dokładnie płuczę.
- Następnie porzeczkę nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały.
- Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować.
Pasteryzacja
:
- Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik.
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 25 minut małe słoiczki , większe do 40 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Czarne
porzeczki w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki.
Życzę udanych przetworów i smacznego.
Czy w ten sposób można zrobić inne owoce?
OdpowiedzUsuńTak, chyba wszystkie owoce można tak przygotować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥