Nowe Przepisy

środa, 22 lipca 2015

Czarne Porzeczki na Zimę w Soku Własnym

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie czarnej porzeczki w soku własnym na zimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp..

Będziemy potrzebować:
na 1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml

czarne porzeczki
słoiki


Link do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym


Przygotowanie:
  1. Czarną porzeczkę oczyszczam z szypułek, gałązek i dokładnie płuczę.
  2. Następnie porzeczkę nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały.
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować.
Pasteryzacja :
  1. Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik.
  2. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  1. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 25 minut małe słoiczki , większe do 40 minut.
  2. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Czarne porzeczki w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

 




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.