Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną i zdrową pieczeń drobiową z piersi kurczaka, można ją
podawać z pieczywem lub do obiadu z ziemniakami. Jest przepyszna i
pięknie pachnie, warto wypróbować przepis:).
Będziemy potrzebować:
około
1,5 kg piersi kurczaka
2
cebule (około 200 g)
2
jajka
3
łyżki kaszy manny (60 g)
olej
do smażenia
przyprawy:
1
łyżeczka tymianku
1/2
łyżeczki cząbru
1/2
łyżeczki lubczyku
1/2
łyżeczki czosnku granulowanego
1/2
łyżeczki papryki ostrej (pieprzu cayenne)
do
smaku sól, pieprz
jedna
większa foremka lub dwie mniejsze
Link
do filmu z przygotowania: Pieczeń drobiowa z piersi kurczaka
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju na patelni, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa.
- Do zmielonej piersi kurczaka dodaję podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, przyprawy, doprawiam solą (dwie duże szczypty), pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią).
- Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając.
- Górę smaruję olejem.
Pieczenie pieczeni drobiowej:
- Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu pieczeń odstawiam w foremce do wystudzenia i następnie kroję.
Pieczeń
drobiowa jest gotowa można podawać. Życzę smacznego.
Witam czy można użyć indyka w zamian za kurczaka
OdpowiedzUsuńTak można innego mięsa drobiowego
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo prezentów od Mikołaja ♥ ♥ ♥
Pyszny przepis tylko ja zrobiłam z udzca indyka wyszło super
OdpowiedzUsuń