Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową pastę
z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a
dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub
krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym
serem.
Będziemy potrzebować:
250 g natki pietruszki
80 g listków selera lub selera
naciowego
50 g białego chleba bez skórki
1 puszka tuńczyka
1 puszka 100 g sardynek lub anchois
80 g cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
100 ml oliwy lub oleju
do smaku:
ocet winny (użyłam 3 łyżeczki)
sól
Link do filmu z przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka
Przygotowanie:
- Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę.
- Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki.
- Zieleninę rozdrabniam blenderem.
- Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb podzielony na mniejsze kawałki, odsączonego tuńczyka, odsączone sardynki.
- Całość dokładnie miksuję blenderem na jednolita masę.
- Na koniec doprawiam solą i octem winnym i jeszcze raz dokładnie mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – pasta z pietruszki jest gotowa.
Jeżeli cała pasta z pietruszki nie
jest zjedzona od razu po przygotowaniu, to możemy ją wstawić do
lodówki i przechowywać przez kilka dni. Pastę przekładam do
słoiczka, górę polewam łyżką oleju lub oliwy i wstawiam do
lodówki.
Pasta z pietruszki jest gotowa, można
podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz