Nowe Przepisy

czwartek, 23 lipca 2015

Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem.

Będziemy potrzebować:

250 g natki pietruszki
80 g listków selera lub selera naciowego
50 g białego chleba bez skórki
1 puszka tuńczyka
1 puszka 100 g sardynek lub anchois
80 g cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
100 ml oliwy lub oleju

do smaku:
ocet winny (użyłam 3 łyżeczki)
sól


Link do filmu z przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka


Przygotowanie:
  1. Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę.
  2. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki.
  3. Zieleninę rozdrabniam blenderem.
  4. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb podzielony na mniejsze kawałki, odsączonego tuńczyka, odsączone sardynki.
  5. Całość dokładnie miksuję blenderem na jednolita masę.
  6. Na koniec doprawiam solą i octem winnym i jeszcze raz dokładnie mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – pasta z pietruszki jest gotowa.
Jeżeli cała pasta z pietruszki nie jest zjedzona od razu po przygotowaniu, to możemy ją wstawić do lodówki i przechowywać przez kilka dni. Pastę przekładam do słoiczka, górę polewam łyżką oleju lub oliwy i wstawiam do lodówki.

Pasta z pietruszki jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   








Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.