Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem . Jabłka w tej szarlotce
nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na
cieście i polane budyniem.
Będziemy
potrzebować :
500
g mąki pszennej
120
g cukru pudru
250
g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
3
żółtka
3
łyżki śmietany 12% lub 18% (około 90 g)
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżeczki cukru waniliowego
szczypta
soli
1
kg jabłek kwaśnych
3
łyżki cukru kryształ
2
- 3 łyżeczki cynamonu
2
budynie śmietankowe
800
ml mleka
3
łyżki cukru kryształ
Użyłam
foremki o wymiarach 25 cm x 25 cm
Link
do filmu z przygotowania : Ciasto jabłecznik z budyniem
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję ciasto :
- Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać ).
- Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników .
- Z wyrobionego ciasta odcinam kawałek ciasta troszkę większy niż 1/4, i zawijam w filię spożywczą . Drugi większy kawałek również zawijam w folię spożywczą , ( ciasto można zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do woreczka ).
- Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, większy do lodówki, na około 30 minut.
W
tym czasie gdy ciasto się schładza przygotuję jabłka i budyń :
- Umyte jabłka obieram ze skórki , przekrawam na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę.
- Pokrojone jabłka zasypuję w misce cukrem , cynamonem ( ilość cynamonu zależy jak bardzo lubimy cynamon ) i mieszam . Jabłka są gotowe .
- Budyń przygotowuję przed końcem schładzania ciasta, według przepisu na opakowaniu z tą różnicą że używam mniejszą ilość mleka do przygotowania budyniu. Jeżeli na przygotowanie jednego budyniu trzeba użyć 500 ml mleka to używam tylko 400 ml czyli zmniejszam ilość mleka potrzebną do przygotowania budyniu o -20%. Ciepłym budyniem zaleję jabłka ułożone na cieście w foremce.
Po
30 minutach Końcowe przygotowanie jabłecznika z budyniem :
- Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki ) . Na papierze zaznaczam sobie wielkość dna foremki . Jeżeli wałek klei się do ciasta można go posmarować mąką .
- Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i wyklejam dokładnie dno i dociskam do rogów tak żeby całe dno foremki było wyklejone ciastem .
- Na ciasto kładę pokrojone jabłka (bez zgromadzonego soku) i wyrównuję .
- Następnie na jabłka wykładam równomiernie budyń.
- Teraz z zamrażalnika wyjmuję mniejszy kawałek ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach . Startym ciastem posypuję górę ciasta ( dokładnie pokazałam to na filmie) .
Pieczenie
jabłecznika z budyniem :
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut .
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto
jabłecznik z budyniem - szarlotka z budyniem jest gotowa . Życzę
udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
pycha, zrobilam zgodnie z przepisem, palce lizac :-) polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że smakowało a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Miło mi że ciasto smakowało i dziękuję za zaproszenie na pewno odwiedzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ♥