Nowe Przepisy

wtorek, 12 maja 2015

Zapiekanka ze Szpinakiem i Makaronem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę ze szpinakiem i makaronem. Jest bardzo smaczna, polecam na obiad lub kolację.

Będziemy potrzebować:

250 g świeżego szpinaku
500 g makaronu grubego
400 g śmietany 12% lub 18%

300 g różnego sera żółtego
użyłam: 150 g mozzarella
               150 g sera żółtego

3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu białego
sól do smaku
masło - które użyję do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ze szpinakiem



Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  4. Sery żółte ścieram na tarce o średnich oczkach.
Przygotowanie sosu i szpinaku:
  1. Na patelnię z rozgrzanym masłem daję czosnek, szpinak i smażę około 3 minut.
  2. Do miseczki przekładam śmietanę dodaję starte żółte sery, doprawiam sola i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
Końcowe przygotowanie zapiekanki ze szpinakiem :
Składniki zapiekanki możemy wymieszać w misce lub w naczyniu żaroodpornym.
  1. Do makaronu dodaję usmażony szpinak i mieszam.
  2. Następnie dodaję sos i całość bardzo dokładnie mieszam, górę wyrównuję i zapiekam.
  3. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 20 minut – naczynia nie przykrywam.
Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







4 komentarze :

  1. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię te zapiekankę już 3 raz z tego przepisu. Jest przepyszna !!!
    Muszę szczerze przyznać, że bardzo lubię odwiedzać Pani blog i korzystać z Pani przepisów 😍😊

    PS. Grochówka z Pani przepisu jest najlepsza jaką jadłam ☺

    Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że zapiekanka smakowała i dziękuję za miłe słowa odnośnie grochówki.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.