Witam serdecznie
Propozycja na pyszne roladki z piersią
kurczaka ze szparagami. Roladki są bardzo smaczne, mięso kruche i
delikatne a sos i szparagi idealnie komponują się z piersią także
polecam wypróbować przepis :).
Będziemy potrzebować:
1 pęczek szparagów zielonych ( około
12 szt)
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 plastrów sera żółtego
około 1/2 szklanki bułki tartej
na sos:
1 szklanka majonezu
4 łyżeczki musztardy delikatesowej
(użyłam musztardy kieleckiej)
sok z 1 cytryny (około 50 ml)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Roladki z piersią kurczaka ze szparagami
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję szparagi:
- Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę - około 4 – 5 centymetry
- Następnie wrzucam szparagi do gotującej się wody lekko osolonej(duża szczypta) i posłodzonej (duża szczypta cukru) i gotuję 2 minuty, następnie szparagi wyjmuję i osączam.
Przygotowanie piersi kurczaka:
- Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijam delikatnie tłuczkiem. Wkładam pierś do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i rozbijam. Piersi kurczaka nie rozbijam zbyt cienko.
Przygotowanie sosu:
- Do miseczki z majonezem dodaję sok z cytryny, musztardę, tymianek, majeranek doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
Końcowe przygotowanie roladek :
- Naczynie żaroodporne w którym będę zapiekała roladki smaruję masłem.
- Na piersi kurczaka układam dwa plastry żółtego sera, na ser kładę w poprzek 3 lub 4 szparagi (w zależności jak są grube) i zwijam roladkę ( dokładnie widać to na filmiku).
- Roladkę układam w naczyniu żaroodpornym.
- Ułożone roladki w naczyniu polewam sosem i górę posypuję obficie bułką tartą i delikatnie dłonią dociskam bułkę tartą do roladek.
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam bez przykrycia około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Roladki z piersią kurczaka ze
szparagami są gotowe można podawać z pieczywem lub ziemniaczkami .
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zrobiłam te roladki ze szparagami na obiad w Boże Ciało wszyscy zachwyceni i pod wrażeniem moich umiejętności kulinarnych:P , dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam <3 :*
Bardzo mi miło że roladki smakowały a przepis się przydał :) i polecam inne przepisy do wypróbowania
UsuńPozdrawiam serdecznie