Nowe Przepisy

środa, 27 maja 2015

Roladki z Piersią Kurczaka ze Szparagami - bez smażenia


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne roladki z piersią kurczaka ze szparagami. Roladki są bardzo smaczne, mięso kruche i delikatne a sos i szparagi idealnie komponują się z piersią także polecam wypróbować przepis :).

Będziemy potrzebować:

1 pęczek szparagów zielonych ( około 12 szt)
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 plastrów sera żółtego
około 1/2 szklanki bułki tartej

na sos:
1 szklanka majonezu
4 łyżeczki musztardy delikatesowej
(użyłam musztardy kieleckiej)
sok z 1 cytryny (około 50 ml)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Link do filmu z przygotowania: Roladki z piersią kurczaka ze szparagami



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję szparagi:
  1. Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę - około 4 – 5 centymetry
  2. Następnie wrzucam szparagi do gotującej się wody lekko osolonej(duża szczypta) i posłodzonej (duża szczypta cukru) i gotuję 2 minuty, następnie szparagi wyjmuję i osączam.
Przygotowanie piersi kurczaka:
  1. Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijam delikatnie tłuczkiem. Wkładam pierś do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i rozbijam. Piersi kurczaka nie rozbijam zbyt cienko.
Przygotowanie sosu:
  1. Do miseczki z majonezem dodaję sok z cytryny, musztardę, tymianek, majeranek doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
Końcowe przygotowanie roladek :
  1. Naczynie żaroodporne w którym będę zapiekała roladki smaruję masłem.
  2. Na piersi kurczaka układam dwa plastry żółtego sera, na ser kładę w poprzek 3 lub 4 szparagi (w zależności jak są grube) i zwijam roladkę ( dokładnie widać to na filmiku).
  3. Roladkę układam w naczyniu żaroodpornym.
  4. Ułożone roladki w naczyniu polewam sosem i górę posypuję obficie bułką tartą i delikatnie dłonią dociskam bułkę tartą do roladek.
  5. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam bez przykrycia około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Roladki z piersią kurczaka ze szparagami są gotowe można podawać z pieczywem lub ziemniaczkami . Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  









2 komentarze :

  1. Zrobiłam te roladki ze szparagami na obiad w Boże Ciało wszyscy zachwyceni i pod wrażeniem moich umiejętności kulinarnych:P , dziękuję za przepis
    pozdrawiam <3 :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że roladki smakowały a przepis się przydał :) i polecam inne przepisy do wypróbowania
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.