Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznego
dżemu z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Dżem jest rewelacyjny w smaku
nie jest słodki, delikatnie kwaśny a dodany imbir nadaje mu
przyjemnego smaku. Do przygotowania dżemu z rabarbaru nie używam
dodatków zagęszczających jak żelfix więc nie ma on takiej
konsystencji jak sklepowy, ale jest o wiele smaczniejszy :).
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1
litra dżemu
1 kg rabarbaru
600 g cukru
1 łyżka utartego świeżego imbiru
sok z 1 cytryny około 50 ml
50 ml wody
Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem
Przygotowanie:
- Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra.
- Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę, starty na tarce korzeń imbiru i całość mieszam .
- Garnek stawiam na gazie i zagotowuję ( na początku nie ma dużo soku ale po chwili podgrzewania zrobi się go więcej ) .
- Gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na małym płomieniu smażę dżem około 40 minut od czasu do czasu mieszając .
- Długość smażenia dżemu zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać po wystudzeniu, czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – ja smażę około 40 minut bo taka konsystencja dżemu mi odpowiada.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Końcowe przygotowanie dżemu z
rabarbaru:
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Dla pewności że słoiki złapały, możemy je pasteryzować .
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem z rabarbaru z imbirem jest
gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać
latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz